Wie is aansprakelijk voor een verkeersongeval?
Kort en krachtig
- Aansprakelijk voor een verkeersongeval is in de meest gevallen de persoon die schuld aan een aanrijding heeft. Dit is de hoofdregel en deze is te vinden in artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek. Er wordt dan gesproken over een onrechtmatige daad.
- In een aantal gevallen is er geen schuld, maar wel aansprakelijkheid. Wordt iemand op de fiets aangereden door een auto, dan ontvangt de fietser altijd schadevergoeding. Ook als de autobestuurder geen schuld aan de aanrijding heeft. Deze regel, te vinden in artikel 185 Wegenverkeerswet, geldt ook voor voetgangers.
- Op grond van vaste rechtspraak dient een werkgever haar medewerkers te verzekeren tegen aansprakelijkheid voor een verkeersongeval. Doet een werkgever dit niet, dan is deze aansprakelijk voor de letselschade van de medewerker
- Een letselschade vergoeding bestaat uit materiële schade en een smartengeldvergoeding. Smartengeld dient ervoor om het leed van het verkeersslachtoffer te verzachten.
- Is een ander aansprakelijk voor een verkeersongeval? Dan kan er kosteloos een letselschade specialist ingeschakeld worden voor het verhalen van de letselschade.
U kunt nog zo voorzichtig zijn in het verkeer, een ander is dit niet. Wordt u aangereden, dan is het uiteraard de vraag wie aansprakelijk voor een verkeerongeval is. Dit lijkt vaak duidelijk, zoals bij een achterop aanrijding, maar dit is niet altijd het geval. Er zijn bijzondere regels die maken dat een ander aansprakelijk is, zelfs als een ander een verkeersfout maakt.
In de regel is het zo dat de persoon die de fout maakt aansprakelijk is voor een verkeersongeval. Dit wordt de hoofdregel genoemd en deze staat in artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek (BW). Hierin staat dat de persoon die een fout maakt, aansprakelijk is voor een verkeersongeval. Denk aan een voorrangsfout of een kettingbotsing omdat iemand de file te laat ziet.
Inhoud
Wacht niet! Verhaal gratis uw letselschade claim
Onze ervaren letselschade juristen staan klaar om u verder te helpen. Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Wilt u liever direct contact? Wacht niet en bel naar 0800 27 84 626.
Onze keurmerken
Wie is aansprakelijk voor verkeersongeval tussen motorvoertuigen?
Deze hoofdregel is met name van toepassing bij een aanrijding tussen auto’s of andere motorvoertuigen. Aansprakelijk voor een verkeersongeval is de persoon die voorrang neemt terwijl hij of zij dat niet heeft. Of de persoon die op de telefoon zit en hierdoor een kop-staart botsing veroorzaakt.
Naast de onrechtmatige daad uit artikel 6:162 BW zijn er nog een aantal wettelijke bepalingen waaruit blijkt wie schuldig en aansprakelijk voor een verkeersongeval is:
- Op basis van artikel 5 Wegenverkeerswet is schuldig aan een aanrijding de persoon die niet de benodigde voorzichtigheid in acht neemt. Deze schuld brengt ook aansprakelijkheid voor het verkeersongeval met zich mee. Gedacht kan worden aan te hard rijden, bumperkleven en geen voorrang verlenen
- Artikel 19 Reglement verkeersregels en verkeerstekens bepaalt wie er aansprakelijk is bij een verkeersongeval door een achterop aanrijding. Aansprakelijk voor het verkeersongeval is de bestuurder die niet genoeg afstand op zijn voorganger heeft gehouden
Bent u gewond geraakt en wilt u deskundig en kosteloos advies?
Lees de ervaring van anderen
Neem ook zoals anderen vandaag nog contact met ons op! Onze juristen geven uw gratis advies.
Aansprakelijkheid verkeersongeval tussen motorvoertuig en fietser of voetganger
De hoofdregel voor aansprakelijkheid bij een verkeersongeval is dus dat de schuldige persoon ook aansprakelijk is. In het geval iemands als voetganger of fietser aangereden wordt door een auto of ander motorvoertuig, is dit vaak anders.
In artikel 185 Wegenverkeerswet is bepaald dat als een fietser aangereden wordt door een auto, scooter of vrachtwagen, er altijd aansprakelijkheid van de bestuurder van het motorvoertuig is. Dit wordt de 50% regel genoemd. Deze regeling houdt in dat als een fietser of voetganger aangereden wordt, ten minste 50% van de letselschade van de voetganger als fietser vergoed wordt. Dus ook als de schuld voor een aanrijding bij de voetganger of fietser ligt! Wordt een kind tot 14 jaar aangereden, dan wordt zelfs 100% van de letselschade vergoed. Dit is de 100% regel.
Werkgever is aansprakelijk voor verkeersongeval
In sommige beroepen ontkom je er niet aan om aan het verkeer deel te nemen. Vertegenwoordigers, vrachtwagenchauffeurs, een taxi chauffeur of een bezorger van pakketten of maaltijden zijn de hele werkdag op pad. Daarmee neemt ook de kans op een verkeersongeluk toe.
Op grond van de rechtsspraak is een werkgever verplicht om zorg te dragen voor een verzekering die beschermt tegen aansprakelijkheid bij een verkeersongeval. Dit betekent dat u altijd recht op schadevergoeding heeft als u:
- Door een ander aangereden wordt
- Een eenzijdig ongeluk overkomt
- U zelf aansprakelijk voor een verkeersongeval bent
Is de werkgever niet verzekerd? Dan kunt u de werkgever aansprakelijk stellen voor uw letselschade.
Schadevergoeding eisen na een verkeersongeval
Is een ander aansprakelijk voor het verkeersongeval? Dan is er recht op een letselschadevergoeding. Deze bestaat uit diverse soorten letselschade bedragen welke onderverdeeld worden in materiële schadeposten en smartengeld.
Materieel zijn alle letselschade bedragen die op geld waardeerbaar zijn:
- Inkomensschade door arbeidsongeschiktheid
- Pensioenschade
- Medische kosten
- Schade door een studievertraging
- Reiskosten
- Kosten voor huishoudelijke hulp
- Kosten maakt tijdens een ziekenhuisopname
- Onderhoudskosten huist en tuin
- Verpleegkosten en verzorgingskosten thuis
- Een vergoeding voor verloren vrije tijd
Aansprakelijkheid verkeersongeval: smartengeld
Is de tegenpartij aansprakelijk voor het verkeersongeval, dan kan er ook aanspraak gemaakt worden op een smartengeldvergoeding. Dit is een vergoeding voor het leed dat u door de aanrijding is toegebracht. Pijnklachten, angstklachten en psychische klachten vallen onder het leed dat met een smartengeldvergoeding wordt gecompenseerd.
Hieronder vindt u enkel voorbeelden van smartengeld als gevolg van een verkeersongeluk.
Whiplash klachten | aanrijding van achteren | € 10.506,00 aan smartengeld
Een man is van achteren aangereden bij een verkeersongeval en daaraan whiplash klachten overgehouden. Hij werkte vóór het ongeval fulltime als schaver in ploegendienst en is als gevolg van het verkeersongeluk arbeidsongeschikt geraakt. Binnen het bedrijf waar hij werkte moest hij als gevolg van de whiplash symptomen overgeplaatst worden en is hij (thans parttime) werkzaam als bankwerker in dagdienst.
De Rb. overwoog dat hij ten gevolge van het ongeval niet alleen de door deskundige geconstateerde whiplashklachten heeft opgelopen, maar dat niet is uit te sluiten dat hij ook psychologisch ontregeld is geraakt. Heeft last van lichte beperkingen op somatisch terrein en, bij vermoeidheid, concentratieproblemen. Kan waterpolosport niet op wedstrijdniveau beoefenen, maar moet zich beperken tot lichte activiteiten op dit terrein.
Vrachtwagenchauffeur | aansprakelijkheid verkeersongeval werkgever | € 21.964,00
Tijdens zijn werk heeft een vrachtwagenchauffeur een verkeersongeval gehad, als gevolg waarvan hij het volgende letsel heeft opgelopen:
- meerdere gebroken ribben,
- een klaplong,
- een gebroken heupbot
- tweedegraads verbranding van 5% van zijn lichaamsoppervlak.
De vrachtwagenchauffeur diende geopereerd te worden aan zijn gebroken ribben en z’n gebroken heup. Hij moest ruim 3 weken opgenomen worden in het ziekenhuis. Er resteren pijnklachten en psychische klachten en de man is gedeeltelijk arbeidsongeschikt geraakt en is zijn baan kwijt geraakt.
De werkgever van de man is veroordeeld tot betaling van de schadevergoeding omdat deze had verzuimd een inzittendenverzekering voor haar werknemer af te sluiten. Er zijn PTSS klachten ontstaan waardoor hij niet meer op de vrachtwagen durft te rijden.
Doorrijden na een aanrijding
Per dag rijden 200 bestuurders door naar een aanrijding. Er is dan niemand om aansprakelijk te stellen voor het verkeersongeval. De tegenpartij is immers onbekend gebleven. In deze gevallen kan echter wel aanspraak op schadevergoeding gemaakt worden bij het Waarborgfonds Motorverkeer.
Een letselschadeclaim bij het Waarborgfonds indienen kan alleen als aan de voorwaarden is voldaan. Zo dient er direct aangifte van doorrijden te worden gedaan en zijn getuigen van de aanrijding noodzakelijk. Daarnaast moet het verzoek om schadevergoeding tijdig ingediend worden.
Inschakelen letselschade jurist
Is de tegenpartij aansprakelijk voor een verkeersongeval en wilt u een letselschade vergoeding eisen? Dan kunt u dat zelf doen, maar u kunt ook een letselschade jurist inschakelen. Deze weet precies wat te doen na een verkeersongeval en zorgt ervoor dat uw letselschade snel en volledig verhaald wordt. Dit geeft u rust en de tijd om te herstellen van het ongeval.
Wilt u ook kosteloze juridische hulp van een ervaren en deskundige letselschade expert? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos bij het verhalen van letselschade.
Onze voordelen
Onze ervaren letselschade juristen staan klaar om u verder te helpen. Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Wilt u liever direct contact? Wacht niet en bel naar 0800 27 84 626.
- Een Gratis intake gesprek met onze juristen
- In heel Nederland te werken, ook bij u in de buurt
- Een persoonlijke aanpak, bij ons bent u geen nummer
Wat klanten van ons vinden!
Ons team van échte letselschade specialisten
Ons team van fantastische specialisten helpen u graag verder met een deskundig advies, ondersteuning en begeleiding waar nodig. Mede dankzij het feit dat wij gezamenlijk dezelfde passie delen, wij gaan simpelweg niet naar ons werk, wij gaan mensen helpen. Dát is het verschil.
Je kunt ons vinden door het hele land
Wij komen graag bij u langs voor een vrijblijvend gesprek.
- Adam Smithweg 4, Zwaag
- Robijnstraat 78, Alkmaar
- Donauweg 10, Amsterdam
- P.J. Oudweg 4, Almere
- Mr. B.M. Telderstraat 7, Arnhem
- Koningin Julianaplein 10, Den Haag
- Flight Forum 40, Eindhoven
- Capitool 10, Enschede
- Paterswoldseweg 806, Groningen
- Nieuwe Steen 44, Hoorn
- Albert Plesmanweg 37-43, Rotterdam
- Newtonlaan 115, Utrecht