Wie is aansprakelijk voor een kettingbotsing?
Een kettingbotsing kan een grote impact op u maken. De kans op letsel, met name whiplash klachten en breuken, kunnen zorgen voor letsel met alle gevolgen van dien. Zo maakt u medische kosten en wellicht kunt u zelfs uw taken thuis of op het werk niet meer verrichten. Er ontstaat dan letselschade als gevolg van de kettingbotsing.
In Nederland is het zo dat de aansprakelijke persoon de letselschade als gevolg van een kettingbotsing moet vergoeden. Maar wie is er nu schuldig bij een kettingbotsing en hoe maakt u aanspraak op een letselschade vergoeding?
In dit blog leest u alles over het verhalen van letselschade na een kettingbotsing:
- Wat is een kettingbotsing?
- Wie is schuldig bij een kettingbotsing
- Een kettingbotsing, wie is aansprakelijk?
- Wat te doen na een aanrijding van achteren?
- Aansprakelijkheid voor voorste auto
- Kettingbotsing middelste auto
- Overeenkomst Vereenvoudigde Schaderegeling
- Letselschade door een kettingbotsing
- Letselschade verhalen na een kettingbotsing
Wacht niet! Verhaal gratis uw letselschade claim
Onze ervaren letselschade juristen staan klaar om u verder te helpen. Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Wilt u liever direct contact? Wacht niet en bel naar 0800 27 84 626.
Onze keurmerken
Wat is een kettingbotsing
Als er bij een aanrijding van achteren ten minste 3 auto’s betrokken zijn, dan wordt er gesproken van een kettingbotsing. Er is immers een “ketting” van auto’s ontstaan als gevolg van een aanrijding.
Naast een kettingbotsing is er ook een kop-staartbotsing. Het verschil tussen een kop-staart botsing en een kettingbotsing is dat er bij een kop- staartbotsing maar 2 auto’s betrokken zijn. Een voorbeeld van een dergelijke achterop aanrijding is een auto die achterop zijn voorganger rijdt bij een stoplicht of zebrapad.
Lees de ervaring van anderen
Neem ook zoals anderen vandaag nog contact met ons op! Onze juristen geven uw gratis advies.
Wie is schuldig bij een kettingbotsing?
Wie schuldig is bij een kettingbotsing blijkt uit de wet en met name uit artikel 19 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens. Dit artikel luidt:
“De bestuurder moet in staat zijn zijn voertuig tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover hij de weg kan overzien en waarover deze vrij is.”
Brengt een bestuurder van zijn of haar auto niet op tijd tot stilstand en ontstaat hierdoor een kettingbotsing, dan is deze bestuurder dus aansprakelijk voor de letselschade die het verkeersslachtoffer lijdt. Bij een achterop aanrijding is het achterste voertuig dus in beginsel aansprakelijk. In beginsel, want er zijn ook uitzonderingssituaties denkbaar:
- Het voorste voertuig stopt plotseling zonder dat dit verwacht hoefde te worden
- Afsnijden van het voorste voertuig
In deze 2 gevallen is niet het achterste maar het voorstel motorvoertuig aansprakelijk voor de letselschade van het slachtoffer.
Een kettingbotsing, wie is aansprakelijk?
Is bekend wie schuldig is voor de kettingbotsing, dan is deze persoon in beginsel ook aansprakelijk voor de kettingbotsing. Kunt u de tegenpartij aansprakelijk stellen, dan is er recht op een letselschade vergoeding.
In Nederland zijn alle motorvoertuigen verplicht verzekerd tegen aansprakelijkheid. Dit op grond van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorverkeer, afgekort de WAM. In deze wet staat onder andere dat een slachtoffer van een verkeersongeluk de letselschade claim rechtstreeks bij de letselschadeverzekeraar kan indienen. Naast de bestuurder van het motorvoertuig en de bezitter hiervan is daarom ook de autoverzekeraar aansprakelijk voor de letselschade die als gevolg van de kettingbotsing geleden wordt.
Niet alleen het slachtoffer van een kettingbotsing komt voor een vergoeding van letselschade in aanmerking. Op basis van een schade inzittendenverzekering kan ook de persoon die de kettingbotsing veroorzaakt heeft een schadevergoeding eisen.
Aansprakelijkheid voorste auto
Op basis van artikel 19 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens is het achterste voertuig bij een kettingbotsing in beginsel schuldig bij een aanrijding. Maar soms is er aansprakelijkheid voor de voorste auto.
Het is aan het slachtoffer van een kettingbotsing om te bewijzen dat de tegenpartij schuldig is. Het enkele feit dat iemand achterop gereden is, brengt niet automatisch aansprakelijkheid met zich mee. Het achterste voertuig kan zich bijvoorbeeld verweren dat het niks aan de kettingbotsing kan doen.
In de volgende gevallen is er sprake van aansprakelijkheid voor het voorste voertuig:
- Het voorstel voertuig remt onverwachts, bijvoorbeeld voor overstekende eenden
- Het voorstel voertuig wil invoegen of van baan verwisselen maar ziet het achterop komende verkeer over het hoofd met een kettingbotsing tot gevolg.
In deze gevallen is de voorste auto aansprakelijk voor de letselschade van de achterop gereden auto’s.
Kettingbotsing middelste auto
Discussie in de praktijk is de aansprakelijkheid van de middelste auto bij een kettingbotsing. Ontstaat er een kettingbotsing, dan wordt de middelste auto vaak doorgedrukt op zijn of haar voorganger. Deze voorganger wil dan nog wel eens de middelste auto aanspreken omdat deze achterop is gereden.
Bij een kettingbotsing gaat de bestuurder van de middelste auto in beginsel vrij uit wat betreft de aansprakelijkheid voor het voorste voertuig. Het is het achterste voertuig dat bij een kettingbotsing in de regel aansprakelijk is.
Bent u passagier van de middelste auto bij een kettingbotsing? Dan wordt uw letselschade altijd volledig vergoed. Dit op basis van de schuldloze derde regeling.
Overeenkomst Vereenvoudigde Schaderegeling
Om discussies zoals bij het middelste voertuig te voorkomen, zijn verzekeraars de Overeenkomst Vereenvoudigde Schaderegeling overeengekomen. Op basis van deze regeling betaalt de schadeverzekering van het achterste voertuig altijd alle schade van de overige auto’s. Wordt het middelste motorvoertuig dus doorgedrukt op diens voorganger, dan betaalt op basis van de Overeenkomst Vereenvoudigde Schaderegeling de aansprakelijkheidsverzekering van de achterste auto de letselschade van alle andere bij de kettingbotsing betrokken verkeersdeelnemers.
Letselschade door een kettingbotsing
Een kettingbotsing kan grote gevolgen hebben, voor u als verkeersslachtoffer persoonlijk, maar ook financieel. Want een ongeluk in het verkeer kan diverse beperkingen geven. Zo kan het zijn dat u niet kunt werken en thuis uw huishoudelijke taken niet kunt verrichten. Maar u maakt ook medische kosten. Bijvoorbeeld het verplichte eigen risico, eigen bijdragen voor behandelingen of hulpmiddelen en kosten van de fysiotherapeut.
Onder letselschade valt ook een vergoeding voor het leed dat u is aangedaan door de veroorzaker van de kettingbotsing. De vergoeding wort smartengeld genoemd. U heeft hier altijd recht op, dus zowel bij licht letsel als zwaar letsel.
Letselschade verhalen van een kettingbotsing
Een letselschade jurist van ons letselschade bureau kan u kosteloos helpen bij het verhalen van uw letselschade na een kettingbotsing. Wij regelen alles voor u, van het onderzoeken van aansprakelijkheid, het opstellen van een aansprakelijkheidsbrief tot het onderhandelen met de schadeverzekeraar over de hoogte van uw letselschade vergoeding.
Wilt u ook uw letselschade kosteloos laten verhalen door een gespecialiseerde letselschade jurist? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag en altijd kosteloos bij letselschade door een kettingbotsing.
Onze voordelen
Onze ervaren letselschade juristen staan klaar om u verder te helpen. Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Wilt u liever direct contact? Wacht niet en bel naar 0800 27 84 626.
- Een Gratis intake gesprek met onze juristen
- In heel Nederland te werken, ook bij u in de buurt
- Een persoonlijke aanpak, bij ons bent u geen nummer
Wat klanten van ons vinden!
Ons team van échte letselschade specialisten
Ons team van fantastische specialisten helpen u graag verder met een deskundig advies, ondersteuning en begeleiding waar nodig. Mede dankzij het feit dat wij gezamenlijk dezelfde passie delen, wij gaan simpelweg niet naar ons werk, wij gaan mensen helpen. Dát is het verschil.
Je kunt ons vinden door het hele land
Real estate lawyers specialize handling mortgages
- Dick Ketlaan 2, Wognum
- Robijnstraat 78, Alkmaar
- Donauweg 10, Amsterdam
- P.J. Oudweg 4, Almere
- Mr. B.M. Telderstraat 7, Arnhem
- Koningin Julianaplein 10, Den Haag
- Flight Forum 40, Eindhoven
- Capitool 10, Enschede
- Paterswoldseweg 806, Groningen
- Nieuwe Steen 44, Hoorn
- Boompjes 40, Rotterdam
- Newtonlaan 115, Utrecht