Overlijdensschade na een ongeluk verhalen
verlies voor u en de andere nabestaanden. Helaas brengt een overlijden niet alleen veel verdriet met zich mee, maar er kan ook overlijdensschade ontstaan. Bijvoorbeeld omdat u of kinderen van de overledene afhankelijk waren van het inkomen van de persoon die bij het ongeluk om het leven is gekomen.
Op deze pagina leest u alles over de financiële gevolgen die een overlijden hebben. Is een ander aansprakelijk voor het ongeval, dan kan de overlijdensschade van de aansprakelijke persoon of diens schadeverzekering gevorderd worden. Een overlijdensschade jurist van ons letselschadebureau helpt u hierbij.
Wacht niet! Verhaal gratis uw letselschade claim
Onze ervaren letselschade juristen staan klaar om u verder te helpen. Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Wilt u liever direct contact? Wacht niet en bel naar 0800 27 84 626.
Onze keurmerken
Waaruit bestaat overlijdensschade?
Overlijdensschade is geregeld in artikel 6:108 van het Burgerlijk wetboek. Hierin staat dat de volgende schadeposten voor vergoeding in aanmerking komen:
- Inkomensschade van nabestaanden die afhankelijk waren van het inkomen van de overledene
- Begrafeniskosten
- Affectieschade
Naast deze letselschade bedragen die in artikel 6:108 BW geregeld zijn, kan er ook recht op shockschade zijn. Een vergoeding van deze schade bestaat voor nabestaanden die direct geconfronteerd zijn met het dodelijke ongeluk. Bijvoorbeeld omdat u getuige was van het ongeluk of omdat u in het ziekenhuis met het overlijden wordt geconfronteerd.
Lees de ervaring van anderen
Neem ook zoals anderen vandaag nog contact met ons op! Onze juristen geven uw gratis advies.
Overlijdensschade en inkomensverlies
Was u of waren uw kinderen (gedeeltelijk) afhankelijk van het inkomen van het overledene, dan ontstaan er financiële problemen. De overlijdensschade bestaat dan uit een behoefte aan inkomen. Soms bestaat deze schade direct doordat het inkomen verdwijnt. Maar het kan bij kinderen ook zijn dat de andere ouder ervoor kiest om minder of niet meer te werken om de kinderen op te voeden.
Overlijdensschade kan verhaalt worden op de aansprakelijke persoon of diens letselschadeverzekering, dit geldt ook voor inkomensschade. Wie overlijdensschade kunnen claimen als het gaat om inkomen, staat in artikel 6:108 lid 1 BW. Kort samengevat gaat het om:
- Partners
- Kinderen en stiefkinderen
- Andere natuurlijke personen die (deels) afhankelijk waren van het inkomen van de overledene.
Overlijdensschade: begrafeniskosten
Een overlijden brengt hoge kosten met zich mee. De begrafenis zelf, een gedenksteen en de kosten voor de huur van het graf. Maar er kunnen ook reiskosten zijn voor familie of vrienden die ver weg wonen en naar de uitvaart komen. Al deze kosten kunnen vaak voor vergoeding in aanmerking komen.
Welke begrafeniskosten vergoed worden, hangt af van de persoonlijke situatie van de overledenen. Een overlijdensschade jurist van ons letselschadekantoor informeert u hier graag over.
Affectieschade
Een onderdeel van een letselschadevergoeding is smartengeld. Dit is een vergoeding voor het leed dat iemand door een ongeluk in het verkeer of arbeidsongeval lijdt. Voor naasten van een slachtoffer bestond tot 1 februari 2019 geen recht op smartengeld. Dit werd als oneerlijk ervaren. Een naaste lijdt immers ook onder het feit dat een familielid of vriend gewond is geraakt of zelfs is overleden als gevolg van een ongeluk.
Per 1 februari 2019 hebben ook naasten van een verkeersslachtoffer of een ongeluk op het werk recht op een smartengeldvergoeding. Dit wordt affectieschade genoemd. Affectieschade is er voor direct naasten van een slachtoffer:
- Ouders
- Kinderen
- Overige personen die een nauwe relatie met het slachtoffer hebben
Broers en zussen vallen op grond van de wet (nog) niet onder de rechthebbenden. Er is echter inmiddels een wetsvoorstel aangenomen die het ook voor broers en zussen mogelijk maakt om in aanmerking te komen voor een affectieschadevergoeding.
De bedragen voor affectieschade zijn bij wet vastgesteld. Het gaat om een smartengeldvergoeding tussen de € 12.500,00 en € 20.000,00. De hoogte van de affectieschade vergoeding is afhankelijk van het soort schade incident en de persoon van de naaste. De affectieschade is opgenomen onder het wetsartikel over overlijdensschade van artikel 6:108 BW.
Shockschade
Schockschade is geen onderdeel van de overlijdensschade, maar er kan wel recht op bestaat bij overlijden als gevolg van een ongeluk. Er is sprake van shockschade indien u als naaste van het slachtoffer direct geconfronteerd bent met de gevolgen van het ongeluk. Bijvoorbeeld omdat u naast het dodelijke slachtoffer in de auto zat. Of omdat u met spoed naar het ziekenhuis bent gegaan en daar werd geconfronteerd het met overlijden van een naaste.
Is er door de rechtstreekse confrontatie psychisch letsel ontstaan, dan heeft u recht op een schadevergoeding. Het gaat dan om alle schadelijke gevolgen van de onrechtmatige daad die jegens uw naaste, maar ook jegens u gepleegd is.
Wilt u weten of u in aanmerking komt voor shockschade en uw overlijdensschade laten verhalen door onze deskundige en ervaren juristen? Neem dan contact met ons letselschade bureau op. Wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos.
Contact met uw overlijdensschade specialist
Neem gratis contact met ons op en wij regelen alles voor u. Wij stellen de tegenpartij aansprakelijk voor de overlijdensschade, berekenen de overlijdenschade en zorgen dat u volledig schadeloos wordt gesteld. Bel gratis uw overlijdensschade specialist op 0800 278 4626 of stuur ons een bericht. Al meer dan 5.000 mensen gingen u voor.
Onze voordelen
Onze ervaren letselschade juristen staan klaar om u verder te helpen. Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Wilt u liever direct contact? Wacht niet en bel naar 0800 27 84 626.
- Een Gratis intake gesprek met onze juristen
- In heel Nederland te werken, ook bij u in de buurt
- Een persoonlijke aanpak, bij ons bent u geen nummer
Wat klanten van ons vinden!
Ons team van échte letselschade specialisten
Ons team van fantastische specialisten helpen u graag verder met een deskundig advies, ondersteuning en begeleiding waar nodig. Mede dankzij het feit dat wij gezamenlijk dezelfde passie delen, wij gaan simpelweg niet naar ons werk, wij gaan mensen helpen. Dát is het verschil.
Je kunt ons vinden door het hele land
Real estate lawyers specialize handling mortgages
- Dick Ketlaan 2, Wognum
- Robijnstraat 78, Alkmaar
- Donauweg 10, Amsterdam
- P.J. Oudweg 4, Almere
- Mr. B.M. Telderstraat 7, Arnhem
- Koningin Julianaplein 10, Den Haag
- Flight Forum 40, Eindhoven
- Capitool 10, Enschede
- Paterswoldseweg 806, Groningen
- Nieuwe Steen 44, Hoorn
- Boompjes 40, Rotterdam
- Newtonlaan 115, Utrecht