Aansprakelijkheid door schending zorgplicht werkgever
Het is helaas niet altijd even veilig op de werkplek. Dit terwijl er een zorgplicht op de werkgever rust. Machines die niet aan de veiligheidseisen voldoen, een ladder die niet voldoet aan de vereisten of een gladde vloer. Hierdoor loopt u als medewerker het risico op een bedrijfsongeval op.
Wordt de zorgplicht van de werkgever geschonden, dan kunt u de werkgever aansprakelijk stellen. Staat de werkgeversaansprakelijkheid vast, dan is er recht op schadevergoeding. Maar wanneer is er nu precies sprake van een schending van de zorgplicht en hoe toont u dit als letselschadeslachtoffer aan? U leest het antwoord op deze en andere vragen op deze pagina.
Wacht niet! Verhaal gratis uw letselschade claim
Onze ervaren letselschade juristen staan klaar om u verder te helpen. Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Wilt u liever direct contact? Wacht niet en bel naar 0800 27 84 626.
Onze keurmerken
Wetsartikel zorgplicht werkgever
De zorgplicht van de werkgever is geregeld in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek (BW). Hierin staat in het eerste lid wat de zorgplicht van de werkgever inhoudt:
“De werkgever is verplicht de lokalen, werktuigen en gereedschappen waarin of waarmee hij de arbeid doet verrichten, op zodanige wijze in te richten en te onderhouden alsmede voor het verrichten van de arbeid zodanige maatregelen te treffen en aanwijzingen te verstrekken als redelijkerwijs nodig is om te voorkomen dat de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden schade lijdt.”
Het is een oud artikel, wat enig uitleg nodig heeft. Kort samengevat betekent de zorgplicht van de werkgever dat deze ervoor zorgt dat:
- U veilig uw werk kunt doen
- Machines en gereedschap veilig gebruikt kunnen worden
- De werkgever veiligheidsinstructies op papier heeft gezet die beschikbaar zijn in de taal van de medewerker
- Er voldoende toezicht is op de werkzaamheden van de medewerker
Lees de ervaring van anderen
Neem ook zoals anderen vandaag nog contact met ons op! Onze juristen geven uw gratis advies.
Aansprakelijkheid werkgever voor schenden zorgplicht
Staat vast dat de zorgplicht van de werkgever geschonden is? Dan kunt u als slachtoffer van een bedrijfsongeval de werkgever aansprakelijk stellen. Deze werkgeversaansprakelijkheid staat in artikel 7:658 lid 2 BW:
“De werkgever is jegens de werknemer aansprakelijk voor de schade die de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden lijdt, tenzij hij aantoont dat hij de in lid 1 genoemde verplichtingen is nagekomen of dat de schade in belangrijke mate het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer.”
Uit artikel 7:658 lid 2 blijkt dat de werkgever aansprakelijk is voor een bedrijfsongeval en de schade dient te vergoeden. Dit is alleen anders bij opzet van de medewerker of als deze bewust roekeloos heeft gehandeld. Deze situatie doet zich zelden voor. Onvoorzichtigheid is iets wat niet valt onder deze uitzondering.
Geen bewijslast schenden zorgplicht
U hoeft als medewerker niet de zorgplicht te bewijzen. U hoeft als slachtoffer van een bedrijfsongeval alleen aan te tonen dat u:
- Betrokken bent geraakt bij een ongeluk op het werk, en
- Dat u aan dit bedrijfsongeval letsel overgehouden heeft
Staat vast dat u tijdens werk een ongeluk is overkomen, dan is het aan de werkgever om te bewijzen dat hij aan de op de werkgever rustende zorgplicht heeft voldaan. Uit de rechtspraak blijkt dat hiervan niet snel het geval is en de werkgever dus vaak aansprakelijk gesteld kan worden voor letselschade als gevolg van een bedrijfsongeval.
Schadevergoeding eisen na een bedrijfsongeval
Staat schending van de zorgplicht door de werkgever vast? Dan kunt u een letselschadevergoeding eisen van de werkgever. De meeste werkgevers zijn in het bezit van een aansprakelijkheidsverzekering. Deze schadeverzekering zal uw letselschade verhalen. Maar dit is niet eenvoudig. Wij adviseren daarom om u te laten bijstaan door een letselschade jurist. De letselschade specialisten van ons letselschadebureau regelen alles voor u, van het aansprakelijk stellen van de werkgever, tot het opstellen van een schadestaat en het onderhandelen over de hoogte van uw letselschadevergoeding.
Waaruit bestaat een schadevergoeding?
Een schadevergoeding bestaat uit veel soorten schadeposten. Deze kunnen onderverdeeld worden in materiële schadeposten en smartengeld. Onder materiële schade valt onder andere inkomensschade door arbeidsongeschiktheid. Want de kans dat u niet kunt werken door een arbeidsongeval is groot. Er wordt immers vaak ernstig letsel geleden door een ongeluk op het werk. Hersenletsel, amputatie van vingers of andere ledenmaten, whiplashklachten en een tibia plateaufractuur zijn veelvoorkomend letsel als gevolg van een bedrijfsongeval.
Naast inkomensschade komen ook alle gemaakte kosten voor vergoeding in aanmerking:
- Medische kosten zoals het eigen risico en kosten van een fysiotherapeut
- Kosten door overname van huishoudelijke taken
- Onderhoudskosten van uw huis en tuin omdat u dit moet uitbesteden
- Kosten gemaakt tijdens een ziekenhuisopname
- Reiskosten
Door de schending van de zorgplicht door de werkgever ontstaan er ook andere klachten die niks met geld te maken hebben zoals bij materiële schade het geval is. Want een bedrijfsongeval geeft ook zorgen over de toekomst, stress, pijnklachten, angst en zelfs psychische klachten. Hiervoor is het smartengeld een vergoeding. Zijn er klachten of verwondingen, dan is er altijd recht op een smartengeldvergoeding.
Gratis juridische hulp van een letselschade jurist
Letselschade claimen kunt u zelf doen, maar u kunt ook een letselschade jurist inschakelen. Kiest u voor een letselschade specialist van ons letselschade bureau, dan helpen wij u geheel kosteloos. Wij regelen alles, van het opstellen van een aansprakelijkheidsbrief, de tegenpartij aansprakelijk stellen tot het opstellen van een schadestaat en het onderhandelen met de schadeverzekering.
Contact met een letselschade jurist
Wilt u gratis juridische hulp bij het verhalen van uw letselschade na een bedrijfsongeval? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd 100% kosteloos bij letselschade als gevolg van een ongeluk op het werk. Wij regelen alles zodat u zich kunt richten op uw revalidatie.
Bel voor gratis juridische hulp bij schending van de zorgplicht van de werkgever met onze letselschadebureau: 0800 278 4626. Een mail sturen kan uiteraard ook via het contactformulier. Een letselschade expert van ons letselschadebureau neemt dan direct contact met u op.
Onze voordelen
Onze ervaren letselschade juristen staan klaar om u verder te helpen. Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Wilt u liever direct contact? Wacht niet en bel naar 0800 27 84 626.
- Een Gratis intake gesprek met onze juristen
- In heel Nederland te werken, ook bij u in de buurt
- Een persoonlijke aanpak, bij ons bent u geen nummer
Wat klanten van ons vinden!
Ons team van échte letselschade specialisten
Ons team van fantastische specialisten helpen u graag verder met een deskundig advies, ondersteuning en begeleiding waar nodig. Mede dankzij het feit dat wij gezamenlijk dezelfde passie delen, wij gaan simpelweg niet naar ons werk, wij gaan mensen helpen. Dát is het verschil.
Je kunt ons vinden door het hele land
Real estate lawyers specialize handling mortgages
- Dick Ketlaan 2, Wognum
- Robijnstraat 78, Alkmaar
- Donauweg 10, Amsterdam
- P.J. Oudweg 4, Almere
- Mr. B.M. Telderstraat 7, Arnhem
- Koningin Julianaplein 10, Den Haag
- Flight Forum 40, Eindhoven
- Capitool 10, Enschede
- Paterswoldseweg 806, Groningen
- Nieuwe Steen 44, Hoorn
- Boompjes 40, Rotterdam
- Newtonlaan 115, Utrecht