Aanrijding gehad, niet mijn schuld, wat nu?
Kort en krachtig
- Is een aanrijding niet uw schuld? Dan is er recht op een letselschade vergoeding. Bijvoorbeeld omdat u van achteren aangereden bent of bij een fietsongeluk omdat u geen voorrang van een scooter kreeg.
- Van belang is dat u bewijst dat u niet schuldig bent aan een aanrijding. Dit doet u bijvoorbeeld door het invullen van een schadeformulier en door middel van getuigen.
- Bent u als fietser aangereden door een auto? Dan kunt u altijd een letselschadevergoeding claimen. Fietsers en voetgangers worden namelijk extra beschermd door de wet.
- Voor het schadevergoeding eisen na een aanrijding buiten uw schuld kunt u voor het claimen kosteloos een letselschade specialist inschakelen.
U heeft een aanrijding gehad buiten uw schuld om. Bijvoorbeeld omdat iemand bij u achterop is gereden bij een kop-staartbotsing of kettingbotsing. De kans is dan groot dan u schade lijdt, materiële schade, maar ook letselschade. Is een ander schuldig bij een aanrijding, dan heeft u recht op een letselschade vergoeding.
Inhoud
Wacht niet! Verhaal gratis uw letselschade claim
Onze ervaren letselschade juristen staan klaar om u verder te helpen. Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Wilt u liever direct contact? Wacht niet en bel naar 0800 27 84 626.
Onze keurmerken
Voorbeelden aanrijding gehad en niet mijn schuld
Er zijn diverse voorbeelden te bedenken van een aanrijding die niet uw schuld is:
- Aanrijding van achteren
- Een voorrangsfout omdat u van rechts komt
- Een frontale aanrijding omdat iemand op uw weghelft rijdt
- Fietsongeluk
Bent u gewond geraakt en wilt u deskundig en kosteloos advies?
Lees de ervaring van anderen
Neem ook zoals anderen vandaag nog contact met ons op! Onze juristen geven uw gratis advies.
Wat te doen bij een aanrijding buiten mijn schuld?
Soms is het heel duidelijk wie er schuldig is bij een aanrijding. Wordt u van achteren aangereden, dan zegt artikel 19 Reglement verkeersregels en verkeerstekens bijvoorbeeld dat de achterop rijdende automobilist aansprakelijk is.
In een aantal gevallen ontstaat er discussie over wie schuldig is bij een aanrijding. Maar het kan ook zo zijn dat de aansprakelijkheid is erkend, maar dat er een andere discussie ontstaat. Bijvoorbeeld over het causaal verband of over de hoogte van uw letselschade vergoeding.
Op grond van de wet dient u als eisende partij te bewijzen dat u geen schuld heeft aan de aanrijding, is het verstandig om:
- Een schadeformulier in te vullen
- Getuigen te vragen om een verklaring af te leggen
- Foto’s te maken van de voertuigen
- Langs een arts te gaan met uw letsel
Invullen schadeformulier bij een aanrijding die niet uw schuld is
Het invullen van een schadeformulier is van groot belang om te bewijzen dat u bent aangereden buiten uw schuld. Op een aanrijdingsformulier kan namelijk de toedracht van de aanrijding worden beschreven. De toedracht kan zelfs getekend worden!
Op het schade-aanrijdingsformulier kan ook andere belangrijke informatie worden ingevuld, zoals de verzekeringsgegevens van beide partijen, uw letsel en de materiële schadeposten. Wist u dat als beide partijen een schade aanrijdingsformulier ondertekenen, dit een dwingend bewijsmiddel is? De inhoud van het schadeformulier staat dan vast tussen partijen.
Hoe zit het met schuld bij een kop-staart botsing of kettingbotsing?
Een aanrijding van achteren terwijl u bij het stoplicht staat of een kettingbotsing omdat iemand de file te laat ziet. Het is een van de meest voorkomende aanrijdingen waaraan u geen schuld heeft. Maar hoe zit het nu met aansprakelijkheid?
In artikel 19 Reglement verkeersregels en verkeertekens is opgenomen dat het voertuig dat achterop rijdt aansprakelijk is voor de letselschade van het verkeersslachtoffer. Dit is alleen in uitzonderingsgevallen anders.
Het gevolg van een kop-staart botsing zijn vaak whiplashklachten. Deze kunnen lang aanhouden en tot veel schade leiden, zoals arbeidsongeschiktheid, medische kosten en kosten voor hulp thuis. Het is daarom van belang om bij een aanrijding buiten uw schuld een letselschade specialist in te schakelen voor het verhalen van uw letselschade.
Een aanrijding buiten uw schuld door een voorrangsfout
Bent u aangereden omdat u geen voorrang kreeg? Ook dan is de tegenpartij schuldig voor de gevolgen van de aanrijding en is er recht op een letselschadevergoeding. Het kan daarbij ook geen om een uitrit. Veel mensen weten namelijk niet wie er schuldig is bij een uitrit.
Wie aansprakelijk is voor een aanrijding bij een uitrit, leest u hier!
Als fietser aangereden? Dan altijd aanrijding buiten uw schuld
Bent u als fietser aangereden door een auto, scooter of ander motorvoertuig? Dan is er altijd recht op schadevergoeding. Dit staat in artikel 185 van de Wegenverkeerswet. Hierin staat dat bij een aanrijding tussen fiets en auto of ander motorvoertuig de fietser altijd aanspraak op schadevergoeding kan maken. Dus ook als u wel schuld aan de aanrijding heeft!
De regeling van artikel 185 wvw houdt het volgende in:
- U bent als fietser aangereden buiten uw schuld, de tegenpartij is aansprakelijk en u ontvangt 100% van uw letselschade vergoed
- Het ongeval is (gedeeltelijk) uw eigen schuld, bijvoorbeeld omdat u door rood licht rijdt. U ontvangt dan toch ten minste 50% van uw letselschade vergoed. In het geval van ernstig letsel of arbeidsongeschiktheid kan dit oplopen tot 100%
- Indien uw kind tot 14 jaar op de fiets aangereden is door een auto, scooter of ander motorvoertuig, dan wordt altijd 100% van de letselschade vergoed door de schadeverzekering van de tegenpartij.
Artikel 185 wvw geldt ook indien u als voetganger aangereden bent.
Schadevergoeding eisen na een aanrijding
Heeft u een aanrijding gehad buiten uw schuld? Dan kunt u een schadevergoeding eisen. Een schadevergoeding bij letselschade bestaat uit materiële schade en een smartengeldvergoeding. Voorbeelden van materiële letselschade bedragen zijn onder andere inkomensschade, medische kosten, reiskosten, kosten gemaakt thuis en kosten gemaakt tijdens een ziekenhuisopname.
Een aanrijding heeft ook gevolgen die niet op geld gewaardeerd kunnen worden. Hiervoor is het smartengeld bedoelt, een vergoeding voor het leed dat u door de aanrijding is toegebracht. Hieronder treft u een aantal voorbeelden aan van een smartengelvergoeding bij een aanrijding,
Aanrijding buiten schuld | kop-staart botsing
Een bestuurster van een auto loopt whiplash letsel op ten gevolge van een kop/staartbotsing. Zij droeg enkel weken een halskraag en houdt pijn in haar nek en hoofd met uitstraling naar de rechterarm tot aan de vingers. Ook zijn er concentratie- en vermoeidheidsklachten.
In deze aanrijding is een smartengelvergoeding toegewezen van € 11.192,00.
Als voetganger aangereden | blijvende invaliditeit
Een vrouw liep in het donker samen met een vriendin over een onverlichte, smalle weg. Beiden droegen verlichte hesjes zodat zij goed zichtbaar waren, Beide vrouwen zijn buiten schuld aangereden door een automobilist die te hard reed en op zijn telefoon zat. Als gevolg van de frontale aanrijding heeft de vrouw blijvend letsel opgelopen bestaande uit hersenletsel en een hoge dwarslaesie. De vrouw is voor de rest van haar leven rolstoelgebonden en ze is haar vrijheid en zelfstandigheid kwijtgeraakt. In deze ernstige zaak werd een bedrag aan smartengeld vergoed van € 278.010,00.
Juridische bijstand van een letselschade specialist
Bent u aangereden buiten uw schuld en wilt u een schadevergoeding vorderen van de aansprakelijke persoon of diens aansprakelijkheidsverzekering? Dan kunt u hiervoor een letselschade specialist inschakelen. Kiest u voor een letselschade jurist van ons letselschadekantoor, dan helpen wij u volledig kosteloos. Wij regelen alles voor u, van het opstellen van een aansprakelijkheidsbrief tot het onderhandelen over de hoogte van uw schadevergoeding.
Onze voordelen
Onze ervaren letselschade juristen staan klaar om u verder te helpen. Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Wilt u liever direct contact? Wacht niet en bel naar 0800 27 84 626.
- Een Gratis intake gesprek met onze juristen
- In heel Nederland te werken, ook bij u in de buurt
- Een persoonlijke aanpak, bij ons bent u geen nummer
Wat klanten van ons vinden!
Ons team van échte letselschade specialisten
Ons team van fantastische specialisten helpen u graag verder met een deskundig advies, ondersteuning en begeleiding waar nodig. Mede dankzij het feit dat wij gezamenlijk dezelfde passie delen, wij gaan simpelweg niet naar ons werk, wij gaan mensen helpen. Dát is het verschil.
Je kunt ons vinden door het hele land
Wij komen graag bij u langs voor een vrijblijvend gesprek.
- Adam Smithweg 4, Zwaag
- Robijnstraat 78, Alkmaar
- Donauweg 10, Amsterdam
- P.J. Oudweg 4, Almere
- Mr. B.M. Telderstraat 7, Arnhem
- Koningin Julianaplein 10, Den Haag
- Flight Forum 40, Eindhoven
- Capitool 10, Enschede
- Paterswoldseweg 806, Groningen
- Nieuwe Steen 44, Hoorn
- Albert Plesmanweg 37-43, Rotterdam
- Newtonlaan 115, Utrecht