Wat is crush letsel en wie is hiervoor aansprakelijk?
Kort en krachtig
Crush letsel wil zeggen dat iemand als gevolg van een ongeluk klem of bekneld komt te zitten waardoor er letsel ontstaat. Dit letsel kan bestaan uit pijnklachten, afsterven van weefsel, bloeduitstortingen breuken en inwendige bloedingen. Vaak zorgt crush letsel dan ook voor letselschade. Maar wie is hier nu voor aansprakelijk?
Oorzaken crush letsel
Crush letsel gebeurt met name in het verkeer of op het werk. Met name als gevolg van een auto ongeluk ontstaat er crush letsel omdat het verkeersslachtoffer beklemd zit in de auto. Maar ook op het werk komt dit letsel veelvuldig voor. Denk hierbij aan de situatie dat iemand met zijn hand bekneld raakt in een machine.
Inhoud
Wacht niet! Verhaal gratis uw letselschade claim
Onze ervaren letselschade juristen staan klaar om u verder te helpen. Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Wilt u liever direct contact? Wacht niet en bel naar 0800 27 84 626.
Onze keurmerken
Symptomen crush letsel
Crush letsel komt met name voor bij een beklemming van ledematen, zoals vingers, een arm of been. Crush letsel van een vinger of arm komt bijvoorbeeld veel voor na een bedrijfsongeval en is met name het gevolg van een ledemaat in een machine.
Een verkeersongeval is juist meer oorzaak van crush letsel aan een been of arm. Zo komen slachtoffers van een verkeersongeval nog als eens beklemd te zitten en dient de brandweer er aan te pas te komen om het slachtoffer te bevrijden.
Bent u gewond geraakt en wilt u deskundig en kosteloos advies?
Lees de ervaring van anderen
Neem ook zoals anderen vandaag nog contact met ons op! Onze juristen geven uw gratis advies.
Schadevergoeding bij crush letsel
Is een ander aansprakelijk voor het ongeval, dan is er recht op een schadevergoeding. Deze bestaat uit materiële schade en een smartengeldvergoeding.
Materiële schadevergoeding is de schade die op geld te waarderen is. In het geval van crush letsel is er vaak sprake van arbeidsongeschiktheid gezien de ernst van het letsel. De inkomensschade die hierdoor geleden wordt, komt voor vergoeding in aanmerking. Andere schadeposten die vergoed worden bij aansprakelijkheid zijn:
- Medische kosten
- Reiskosten
- Kosten gemaakt tijdens een ziekenhuisopname
- Kosten voor hulp thuis, in het huishouden of bij het onderhoud
- Verzorgingskosten en verpleegkosten thuis
- Reparatie- en vervangingskosten
Smartengeldvergoeding
Naast vergoeding van de materiële schade kan er ook aanspraak gemaakt worden op een smartengeldvergoeding. Smartengeld is een vergoeding voor de persoonlijke gevolgen van een ongeluk. Door het crush letsel ontstaan er pijnklachten, angstklachten en psychische klachten. Dit is schade, ook al zijn deze gevolgen van het ongeluk niet direct op geld waardeerbaar.
Voor het berekenen van smartengeld wordt gebruik gemaakt van de smartengeldgids, een verzameling letselschade zaken. In al deze zaken is een letselschade vergoeding vastgesteld. Een aantal voorbeelden van letselschadezaken waarin smartengeld is vastgesteld treft u hieronder aan.
Voorbeelden smartengeld
Een man is tijdens zijn vakantie in Nederland als bestuurder frontaal in botsing gekomen met een tegenligger die op zijn weghelft reed. Door het ongeval ontstond er crush letsel en is de man in een kunstmatige coma gehouden. Het crush letsel ontstond onder andere uit hersenletsel, oogletsel, letsel aan de lever, gecompliceerde fractuur aan het sleutelbeen, ribfractuur met ophoping van lucht in de borstholte, longbeschadiging met ademhalingsproblemen, open fractuur van de linkerbovenarm met schouder- en elleboogletsel, cognitieve klachten, zenuwletsel, depressieve klachten en been- en armletsel.
Man | verkeerongeluk | vergoeding smartengeld € 20.000,00
Het verkeersslachtoffer is aangereden door een van de weg geraakte auto. Hierbij heeft het slachtoffer ernstig letsel opgelopen bestaande uit schedel-hersenletsel, fracturen van de linkerschouder en het linkersleutelbeen, wervelfracturen van de borstwervelkolom en 2 ribfracturen. Door dit crushletsel, waarbij de persoon klem kwam te zitten, ontstond schade, onder andere bestaande uit inkomensschade door arbeidsongeschiktheid.
Gratis juridische hulp van een letselschade jurist
Wilt u ook gratis juridische hulp van een letselschade jurist? Wij helpen u graag. Ons team van letselschade specialisten staan graag en altijd geheel kosteloos voor u klaar. Bel voor gratis juridische hulp bij letselschade na een scooterongeluk 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.
Onze voordelen
Onze ervaren letselschade juristen staan klaar om u verder te helpen. Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Wilt u liever direct contact? Wacht niet en bel naar 0800 27 84 626.
- Een Gratis intake gesprek met onze juristen
- In heel Nederland te werken, ook bij u in de buurt
- Een persoonlijke aanpak, bij ons bent u geen nummer
Wat klanten van ons vinden!
Ons team van échte letselschade specialisten
Ons team van fantastische specialisten helpen u graag verder met een deskundig advies, ondersteuning en begeleiding waar nodig. Mede dankzij het feit dat wij gezamenlijk dezelfde passie delen, wij gaan simpelweg niet naar ons werk, wij gaan mensen helpen. Dát is het verschil.
Je kunt ons vinden door het hele land
Wij komen graag bij u langs voor een vrijblijvend gesprek.
- Adam Smithweg 4, Zwaag
- Robijnstraat 78, Alkmaar
- Donauweg 10, Amsterdam
- P.J. Oudweg 4, Almere
- Mr. B.M. Telderstraat 7, Arnhem
- Koningin Julianaplein 10, Den Haag
- Flight Forum 40, Eindhoven
- Capitool 10, Enschede
- Paterswoldseweg 806, Groningen
- Nieuwe Steen 44, Hoorn
- Albert Plesmanweg 37-43, Rotterdam
- Newtonlaan 115, Utrecht