Bedrijfsongeval, wie betaalt de kosten en inkomensschade?
Kort en krachtig
- Op een werkgever rust een zorgplicht. Deze houdt in dat een werkgever moet voorkomen dat u een bedrijfsongeval kan overkomen.
- Schendt de werkgever zijn zorgplicht, dan betaalt de werkgever de kosten die u door het bedrijfsongeval maakt.
- Bij een bedrijfsongeval veroorzaakt door een collega betaalt ook de werkgever de kosten.
- Kosten die na een bedrijfsongeval betaalt worden zijn zorgkosten, reiskosten en kosten gemaakt voor de overname van taken thuis.
Een val van een ladder, een gebrekkige machine of een gladde vloer, als u slachtoffer van een bedrijfsongeval bent, dan maakt u kosten en lijdt u schade, zoals loonschade. De vraag bij een bedrijfsongeval is dan ook wie de kosten betaald en de door u geleden schade.
Inhoud
Wacht niet! Verhaal gratis uw letselschade claim
Onze ervaren letselschade juristen staan klaar om u verder te helpen. Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Wilt u liever direct contact? Wacht niet en bel naar 0800 27 84 626.
Onze keurmerken




Bedrijfsongeval: kosten voor werkgever
Op uw werkgever rust een zorgplicht. Deze vinden wij in de wet en houdt het volgende in:
- Een werkgever moet er voor zorgen dat u veilig uw werk kan doen. Daaronder valt dat de werkgever machines goed onderhoud en de vloer niet glad is
- Er dienen duidelijke veiligheidsvoorschriften te zijn. Deze zijn van belang om ongevallen te voorkomen. Daarom moeten ze u schriftelijk verstrekt worden en in uw eigen taal.
- Uw werkgever dient toezicht te houden op uw werkzaamheden en zo nodig aanwijzingen te geven zodat u veilig kunt werken
- Indien nodig voor uw functie verstrekt de werkgever veiligheidskleding
Voldoet de werkgever niet aan de om haar rustende werkplicht, dan dient de werkgever de kosten te betalen die u door het bedrijfsongeval maakt. Maar dat niet alleen, u kunt de werkgever ook aansprakelijk stellen voor inkomensschade.
Het antwoord op de vraag: “een bedrijfsongeval wie betaalt de kosten is dus uw werkgever.
Bent u gewond geraakt en wilt u deskundig en kosteloos advies?
Lees de ervaring van anderen
Neem ook zoals anderen vandaag nog contact met ons op! Onze juristen geven uw gratis advies.
Welke kosten betaalt de werkgever na een bedrijfsongeval?
Na een bedrijfsongeval maakt u allerlei kosten. Dit begint vaak al direct na het arbeidsongeval als u naar het ziekenhuis gaat ter behandeling van uw letsels. U dient dan immers uw eigen risico te voldoen. Andere kosten die uw werkgever na een bedrijfsongeval betaalt zijn:
- Andere ziektekosten dan het eigen risico, zoals eigen bijdragen en kosten van de fysiotherapeut
- Reiskosten naar behandelaren of de bedrijfsarts
- Kosten die u maakt tijdens een ziekenhuisopname
- Mantelzorgkosten, bijvoorbeeld omdat familie en vrienden het huishouden of onderhoud van uw huis op zich nemen
- Kosten voor verzorging thuis of in een revalidatiecentrum
Bedrijfsongeval: wie betaalt de kosten bij fout collega?
Soms treft de werkgever geen blaam van een bedrijfsongeval. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een fout van een collega. Zo komen heftruck ongevallen vaak voor waarbij een medewerker door een collega aangereden wordt. De vraag is dan wie de kosten betaalt bij een bedrijfsongeval.
Alhoewel de werkgever geen verwijt gemaakt kan worden van het bedrijfsongeval, komen de kosten toch voor zijn rekening. Een werkgever is namelijk aansprakelijk voor fouten van medewerkers. Voor de kosten die u maakt na een fout van een collega kunt u dus de werkgever aansprakelijk stellen.
Kosten na een bedrijfsongeval verhalen op de werkgever
Om kosten zoals ziektekosten en reiskosten te verhalen na een bedrijfsongeval, dient u een letselschade procedure te starten. Dit doet u door het aansprakelijk stellen van de werkgever met een aansprakelijkstelling.
Een letselschade procedure kent een aantal stappen:
- Bewijzen dat u onder werktijd een ongeval met letsel is overkomen. Zowel de werknemer als werkgever hebben rechten en plichten na een bedrijfsongeval. Wilt u kosten verhalen na een bedrijfsongeval, dan is uw plicht het bewijzen van het bedrijfsongeval. Dit doet u bijvoorbeeld door getuigen of omdat u na het bedrijfsongeval naar het ziekenhuis gebracht bent.
- Bedrijfsongeval melden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. De werkgever is onder omstandigheden verplicht een bedrijfsongeval te melden. Als slachtoffer van een arbeidsongeluk kunt u dit ook zelf doen. De arbeidsinspecteur zal dan onderzoek naar het bedrijfsongeval doen.
- Aansprakelijk stellen werkgever. In de aansprakelijkheidsbrief geeft u aan welke kosten betaald moeten worden als gevolg van het bedrijfsongeval
- Schadevergoeding claimen. Hieronder vallen medische kosten zoals het eigen risico, maar ook alle andere kosten die door een bedrijfsongeval betaald moeten worden. Daarnaast kunt u inkomensschade en pensioenschade vorderen van de werkgever.
Voorbeelden kosten die betaald worden na een bedrijfsongeval
Man | hogedrukspuiter
Tijdens het reinigen van een opslagtank met behulp van een hogedrukmachine is hem een bedrijfsongeval overkomen, doordat zijn rechterhand in aanraking is gekomen met een draaiend onderdeel van de door hem gebruikte machine. Als gevolg hiervan heeft hij crushletsel aan zijn rechterhand opgelopen, met letsel aan zijn rechter wijs- en middelvinger. Daarnaast is letsel ontstaan aan de strekpees en was sprake van fracturen op meerdere plaatsen in zijn hand. Hij heeft meerdere medische behandelingen ondergaan en was 2 jaar na het ongeval ook onder behandeling van een psycholoog.
Gemaakte kosten die betaald werden waren onder andere:
- Zorgkosten zoals het eigen risico
- Reiskosten naar behandelaren
- Kosten voor opname in het ziekenhuis
- Voor het huishouden en onderhoud van het huis gemaakte kosten.
Juridische hulp bij verhalen kosten na bedrijfsongeval
Een letselschade procedure gaat vaak niet van een leien dakje. Er is discussie over de aansprakelijkheid, de letselschade bedragen en de hoogte hiervan. Dit kan veel stress geven en u heeft al genoeg aan uw hoofd na een bedrijfsongeval. Het is daarom het overwegen waard om voor het verhalen van uw letselschade een letselschade jurist in te schakelen. Deze vindt u bij Wiegersma Letselschade. Wij helpen u graag en altijd volledig kosteloos bij letselschade door een bedrijfsongeval.
Wilt u weten wie uw kosten na een bedrijfsongeval moet betalen en wilt u een schadevergoeding claimen? Neem dan vandaag nog een contact met onze letselschade specialisten op. Bel gratis 0800 2784626 of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.
Onze voordelen
Onze ervaren letselschade juristen staan klaar om u verder te helpen. Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Wilt u liever direct contact? Wacht niet en bel naar 0800 27 84 626.
- Een Gratis intake gesprek met onze juristen
- In heel Nederland te werken, ook bij u in de buurt
- Een persoonlijke aanpak, bij ons bent u geen nummer
Wat klanten van ons vinden!
Ons team van échte letselschade specialisten
Ons team van fantastische specialisten helpen u graag verder met een deskundig advies, ondersteuning en begeleiding waar nodig. Mede dankzij het feit dat wij gezamenlijk dezelfde passie delen, wij gaan simpelweg niet naar ons werk, wij gaan mensen helpen. Dát is het verschil.















Je kunt ons vinden door het hele land
Real estate lawyers specialize handling mortgages
- Dick Ketlaan 2, Wognum
- Robijnstraat 78, Alkmaar
- Donauweg 10, Amsterdam
- P.J. Oudweg 4, Almere
- Mr. B.M. Telderstraat 7, Arnhem
- Koningin Julianaplein 10, Den Haag
- Flight Forum 40, Eindhoven
- Capitool 10, Enschede
- Paterswoldseweg 806, Groningen
- Nieuwe Steen 44, Hoorn
- Boompjes 40, Rotterdam
- Newtonlaan 115, Utrecht