Aanrijding fiets met fiets, wie is aansprakelijk?
Kort en krachtig
- Bij een aanrijding op de fiets met een andere fietser is de bestuurder schuldig die de verkeersfout maakt. Dit wordt een onrechtmatige daad genoemd en de fietser die de fout maakt is gehouden om de letselschade van de andere fietser te vergoeden.
- Bent u als fietser aangereden door een andere fietser, dan dient u de schuld van de tegenpartij te bewijzen. Dit doet u bijvoorbeeld door het invullen van een schadeformulier. Ook getuigen kunnen u helpen de aansprakelijkheid van de andere fietser te bewijzen.
- Staat bij een aanrijding fiets met fiets de aansprakelijkheid vast? Dan kunt u schadevergoeding eisen. Deze bestaat uit de kosten die u maakt, zoals medische kosten en reiskosten, maar kan ook uit inkomensschade door arbeidsongeschiktheid bestaan.
- Niet alleen de materiële schade dient vergoed te worden, er is ook recht op een smartengeldvergoeding. Dit is een vergoeding voor het leed dat u aan het ongeluk over heeft gehouden.
U fietst op het fietspad als een andere fietser u inhaalt en tegen u aan fietst. Komt u bij deze aanrijding fiets met fiets ten val, dan wilt u uiteraard uw letselschade vorderen. Hetzelfde geldt als een tegenligger u aanrijdt. Maar hoe zit het eigenlijk met aansprakelijkheid bij een aanrijding tussen fietsers en welke letselschade wordt vergoed?
De aansprakelijkheid voor een aanrijding tussen fietsers is niet geregeld in de wet. Een dergelijke aanrijding valt echter onder artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek. Dit wetsartikel gaat over de onrechtmatige daad. Hiervan is sprake als iemand een fout maakt waardoor een ander schade lijdt.
Wij weten dus dat de persoon die de verkeersfout maakt aansprakelijk is voor de letselschade van het verkeersslachtoffer. Haalt iemand u in en komt u ten val, dan maakt de persoon die u raakt een fout en heeft u recht op een letselschade vergoeding.
Inhoud
Wacht niet! Verhaal gratis uw letselschade claim
Onze ervaren letselschade juristen staan klaar om u verder te helpen. Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Wilt u liever direct contact? Wacht niet en bel naar 0800 27 84 626.
Onze keurmerken
Aanrijding fiets met fiets, schadeformulier invullen!
Bent u gewond geraakt bij de aanrijding met een andere fietser en wilt u een schadevergoeding claimen, dan dient u te bewijzen dat de andere fietser schuldig is aan de aanrijding. Dat klinkt logisch, maar zorgt in de praktijk nogal eens voor problemen. Bijvoorbeeld omdat de andere fietser ontkent schuldig te zijn.
Om schuld en dus aansprakelijkheid te bewijzen bij een aanrijding tussen fietsers, adviseren wij u als volgt:
- Vul een schadeformulier in. Veel mensen denke dat dit alleen bij een auto botsing nodig is, maar ook bij een aanrijding fiets met fiets is een ingevuld en ondertekend schadeformulier een belangrijk bewijsmiddel
- Vraag getuigen om een schriftelijke verklaring. Een schriftelijke getuigenverklaring is voor de wet een belangrijk bewijsmiddel
- Werkt de andere fietser niet mee? Bel dan de politie. Deze kunnen een onderzoek verrichten naar de schuldvraag
- Maak foto’s van de plek van het ongeval. Vaak kan uit foto’s worden opgemaakt wie schuldig is aan de aanrijding.
Bent u gewond geraakt en wilt u deskundig en kosteloos advies?
Lees de ervaring van anderen
Neem ook zoals anderen vandaag nog contact met ons op! Onze juristen geven uw gratis advies.
Aansprakelijkheid bij aanrijding tussen fietsers!
Staat vast wie aansprakelijk is bij de aanrijding tussen beide fietsers, dan kunt u als verkeersslachtoffer een letselschadevergoeding eisen. Dit doet u door de andere fietser aansprakelijk te stellen door middel van een aansprakelijkheidsbrief. Erkent de tegenpartij aansprakelijkheid, dan is er recht op schadevergoeding.
De aansprakelijkheid van een aanrijding tussen fietsers valt onder de Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren, afgekort de AVP verzekering. Deze aansprakelijkheidsverzekering staat ook wel bekend als een WA- verzekering.
Let op! De AVP verzekering is geen verplichte verzekering en maar liefst 600.000 gezinnen in Nederland zijn niet verzekerd tegen aansprakelijkheid. Vraag daarom bij een aanrijding fiets met fiets altijd of de tegenpartij een schadeverzekering heeft die uw letselschade dekt. Is dit niet het geval, dan is de kans klein dat u uw letselschade vergoed krijgt.
Schadevergoeding bij een fietsongeluk
Staat de aansprakelijkheid vast en is er een aansprakelijkheidsverzekering die de schade dekt, dan komt u in aanmerking voor een letselschade vergoeding. Deze bestaat uit alle kosten die u maakt, zoals medische kosten, reiskosten en kosten voor hulp in het huishouden. Daarnaast komen ook inkomensschade, pensioenschade en schade als gevolg van een studievertraging voor vergoeding in aanmerking.
De hiervoor genoemde kosten zijn materieel van aard, dan wil zeggen dat wij deze letselschade berekenen kunnen. Anders is dit bij immateriële schade. Dit is de schade die u als persoon lijdt door de aanrijding. Hierbij kan gedacht worden aan mentale klachten zoals angst en verdriet. Maar ook schaamte door een ontsierend litteken, boosheid, frustratie en pijnklachten vallen onder deze schadepost die beter bekend staat als smartengeld
Hoeveel smartengeld na aanrijding fiets met fiets?
De hoogte van het smartengeld bij een aanrijding tussen fietsers hangt af van een aantal factoren:
- De ernst van het letsel
- De gevolgen die het fietsongeluk voor u hebben, zoals arbeidsongeschiktheid
- Hoe lang de klachten en beperkingen door de aanrijding tussen fietsers aanhouden
Voorbeelden smartengeld fietsongeluk
Hieronder worden een aantal voorbeelden gegeven van smartengeld bij een fietsongeluk.
Aanrijding fiets met fiets | arm letsel en hand letsel | € 3.446,00
Een wat oudere vrouw fietste samen met haar echtgenoot naast elkaar op een fietspad waar net ruimte was voor 2 fietsers naast elkaar. Een andere fietser wilde het echtpaar inhalen en deze de fietsers raakten elkaar en kwamen alle 3 fietsers ten val. De vrouw liep bij de aanrijding tussen de fietsers letsel aan haar hoofd en een gebroken arm op. Voor het letsel is zij in het ziekenhuis opgenomen geweest en diende zij ook nadien nog behandeld te worden. De rechtbank is van mening dat beide partijen in gelijke mate hebben bijgedragen aan het ongeval: het inhalen was niet verantwoord, echter het naast elkaar blijven fietsen en daardoor onvoldoende ruimte bieden voor tegemoetkomende dan wel inhalende fietsers maakt dat 50% van de schade van de vrouw voor haar eigen rekening dient te blijven.
Aanrijding tussen fietsers | beenletsel en voetletsel | € 3.866,00
Een vrouw die op het fietspad reed is aangereden door een andere fietser. Hierbij brak zij haar enkel. Een jaar na het ongeval is geconcludeerd dat ze lijdt aan Complex Regionaal Pijn Syndroom (CPRS) Type I. Zij is onder behandeling gekomen van de pijnpoli en heeft voldoende kunnen aantonen dat de pijnklachten het gevolg zijn van de aanrijding. Verder ervaart zij door het ongeluk psychische klachten, waaronder angst, somberheid, huilen en slapeloosheid door beelden van het ongeval. De diagnose luidde eenmalige matige depressieve stoornis en PTSS.
Onze voordelen
Onze ervaren letselschade juristen staan klaar om u verder te helpen. Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Wilt u liever direct contact? Wacht niet en bel naar 0800 27 84 626.
- Een Gratis intake gesprek met onze juristen
- In heel Nederland te werken, ook bij u in de buurt
- Een persoonlijke aanpak, bij ons bent u geen nummer
Wat klanten van ons vinden!
Ons team van échte letselschade specialisten
Ons team van fantastische specialisten helpen u graag verder met een deskundig advies, ondersteuning en begeleiding waar nodig. Mede dankzij het feit dat wij gezamenlijk dezelfde passie delen, wij gaan simpelweg niet naar ons werk, wij gaan mensen helpen. Dát is het verschil.
Je kunt ons vinden door het hele land
Wij komen graag bij u langs voor een vrijblijvend gesprek.
- Adam Smithweg 4, Zwaag
- Robijnstraat 78, Alkmaar
- Donauweg 10, Amsterdam
- P.J. Oudweg 4, Almere
- Mr. B.M. Telderstraat 7, Arnhem
- Koningin Julianaplein 10, Den Haag
- Flight Forum 40, Eindhoven
- Capitool 10, Enschede
- Paterswoldseweg 806, Groningen
- Nieuwe Steen 44, Hoorn
- Albert Plesmanweg 37-43, Rotterdam
- Newtonlaan 115, Utrecht