Een ongeval op het werk, wie betaalt het eigen risico?
Kort en krachtig
- Een werkgever is aansprakelijk voor de letselschade die u lijdt als gevolg van een bedrijfsongeval en voor schade als gevolg van een fout van een collega.
- Bij een ongeval op het werk is het dus de werkgever die het eigen risico betaalt, alsmede alle andere medische kosten.
- Naast de medische kosten vallen ook alle andere letselschade bedragen onder de schadevergoeding bij een bedrijfsongeval
- Werkgevers zijn in de meeste gevallen goed verzekerd tegen aansprakelijkheid en deze schadeverzekering neemt de schade afwikkeling dan ook voor haar rekening
- In Nederland is er recht op gratis juridische bijstand bij werkgeversaansprakelijkheid
Een val van een steiger of door een gladde vloer, letsel door een gebrekkige machine of een fout van een collega. U kunt op allerlei manieren betrokken raken bij een bedrijfsongeval. Dit gebeurt in Nederland helaas dagelijks.
Als gevolg van het bedrijfsongeval maakt u allerlei kosten en lijdt u inkomensschade. Een van de kosten die u maakt zijn medische kosten. Maar wie betaalt het eigen risico bij een ongeval op het werk? Met andere woorden, wie kunt u aansprakelijk stellen bij een bedrijfsongeval?
Inhoud
Wacht niet! Verhaal gratis uw letselschade claim
Onze ervaren letselschade juristen staan klaar om u verder te helpen. Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Wilt u liever direct contact? Wacht niet en bel naar 0800 27 84 626.
Onze keurmerken
Medische kosten en het eigen risico na een ongeval op het werk
Iedereen in Nederland is verplicht verzekerd tegen ziektekosten in Nederland. Het gaat dan alleen om de basisverzekering. Hiervoor geldt een eigen risico. Bent u dus gewond geraakt door een bedrijfsongeval, dan worden de medische kosten door de zorgverzekering vergoed, behoudens een eigen risico.
Helaas zijn er ook medische kosten die niet vergoed worden door de ziektekostenverzekering. Dit zijn bijvoorbeeld kosten van de fysiotherapeut, maar vaak ook voor hulpmiddelen. Daarnaast zijn er vaak eigen bijdragen die naast het eigen risico betaald dienen te worden.
Bent u gewond geraakt en wilt u deskundig en kosteloos advies?
Lees de ervaring van anderen
Neem ook zoals anderen vandaag nog contact met ons op! Onze juristen geven uw gratis advies.
Wie betaalt nu het eigen risico na een ongeval op het werk?
De aansprakelijkheid voor een ongeval op het werk is te vinden in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek. In dit wetsartikel staat dat er op een werkgever een zorgplicht rust. Deze zorgplicht van de werkgever betekent onder andere dat de werkgever moet zorgen voor een veilige werkplek. Daarom kunt u de werkgever aansprakelijk stellen voor letselschade als gevolg van een bedrijfsongeval.
Het is dus de werkgever die na een ongeval op het werk het eigen risico moet betalen, evenals alle andere medische kosten die niet onder de basisverzekering vallen. Het gaat dan zowel om het schenden van de zorgplicht als bij een fout van een collega.
Schadevergoeding claimen op de werkgever
Het is dus de werkgever die aansprakelijk is voor uw letselschade na een bedrijfsongeval. Dit wordt werkgeversaansprakelijkheid genoemd. Maar waar bestaat een schadevergoeding nu uit, behalve uit het eigen risico en andere medische kosten?
Een letselschadevergoeding bij een bedrijfsongeval bestaat uit:
- Alle kosten die gemaakt worden
- Inkomensschade en pensioenschade
- Smartengeld
De kosten die vergoed worden na een bedrijfsongeval zijn naast medische kosten eventueel tijdens een ziekenhuisopname gemaakte kosten, kosten voor zorg thuis, hulp in het huishouden en kosten gemaakt voor de onderhoud van uw huis en tuin.
Helaas is het letsel na een ongeluk op het werk vaak uit dermate ernstig dat er sprake is van arbeidsongeschiktheid. Dit kan tijdelijk zijn, maar het gaat vaak ook om blijvende arbeidsongeschiktheid. Er wordt dan soms gekeken naar vervangend werk, maar arbeidsongeschiktheid voor het eigen werk lijdt vaak tot inkomensschade. Deze letselschade dient vergoed te worden door de werkgever.
Is er sprake van arbeidsongeschiktheid en inkomensschade? Dan lijdt u ook pensioenschade en deze schade dient vergoed te worden door de werkgever.
Smartengeld tenslotte is een vergoeding voor het leed dat u door een bedrijfsongeval lijdt. Het gaat dan om de gevolgen die het bedrijfsongeval voor u persoonlijk heeft. Daarbij kan gedacht worden aan pijnklachten, verdriet en boosheid om wat er gebeurd is.
De werkgever is vaak goed verzekerd!
Letselschade kan flink oplopen. Gelukkig zijn werkgevers in de meeste gevallen goed verzekerd. Dit betekent dat als u de werkgever aansprakelijk stelt voor een bedrijfsongeval, uw letselschade vergoeding betaald wordt door de schadeverzekering.
Samen met uw belangenbehartiger zal de aansprakelijkheidsverzekering alle letselschade bedragen in kaart brengen. Dit betekent dat onder andere het eigen risico betaald wordt, alle andere medische kosten en de inkomensschade.
Juridische hulp bij een bedrijfsongeval
Een bedrijfsongeval kan grote gevolgen voor u hebben. Op het gebied van werk en in uw privéleven. Daarom is het verstandig om u te laten bijstaan bij het verhalen van uw letselschade. Dan weet u zeker dat u de schadevergoeding ontvangt waar u recht op heeft.
In Nederland geldt dat u kosteloos juridische hulp in kunt schakelen na een bedrijfsongeval. Onze letselschade specialisten helpen u graag. De letselschade juristen van ons letselschadebureau regelen alles voor u:
- De werkgever wordt aansprakelijk gesteld door middel van een aansprakelijkheidsbrief
- Uw letselschade wordt in kaart gebracht door middel van een aansprakelijkstelling
- Onze medisch adviseur brengt uw letsel in kaart en zorgt voor de beste behandeling van uw letsel
- Wij onderhandelen met de letselschade verzekering over de hoogte van de schadevergoeding
Contact met een letselschade specialist
Wilt u weten wie na een ongeluk op het werk het eigen risico betaald en welke andere schadeposten vergoed worden? Wilt u een schadevergoeding claimen op de schadeverzekering van de werkgever? Onze letselschade specialisten helpen u graag en altijd volledig kosteloos.
Bel voor gratis juridische hulp na een bedrijfsongeval 0800 278 4626 (gratis)of vul ons schadeformulier in en wij gaan direct voor u aan de slag.
Onze voordelen
Onze ervaren letselschade juristen staan klaar om u verder te helpen. Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Wilt u liever direct contact? Wacht niet en bel naar 0800 27 84 626.
- Een Gratis intake gesprek met onze juristen
- In heel Nederland te werken, ook bij u in de buurt
- Een persoonlijke aanpak, bij ons bent u geen nummer
Wat klanten van ons vinden!
Ons team van échte letselschade specialisten
Ons team van fantastische specialisten helpen u graag verder met een deskundig advies, ondersteuning en begeleiding waar nodig. Mede dankzij het feit dat wij gezamenlijk dezelfde passie delen, wij gaan simpelweg niet naar ons werk, wij gaan mensen helpen. Dát is het verschil.
Je kunt ons vinden door het hele land
Wij komen graag bij u langs voor een vrijblijvend gesprek.
- Adam Smithweg 4, Zwaag
- Robijnstraat 78, Alkmaar
- Donauweg 10, Amsterdam
- P.J. Oudweg 4, Almere
- Mr. B.M. Telderstraat 7, Arnhem
- Koningin Julianaplein 10, Den Haag
- Flight Forum 40, Eindhoven
- Capitool 10, Enschede
- Paterswoldseweg 806, Groningen
- Nieuwe Steen 44, Hoorn
- Albert Plesmanweg 37-43, Rotterdam
- Newtonlaan 115, Utrecht