Letselschade door een bouwongeval
- Jaarlijks vinden er maar liefst 440 bouwongevallen met letsel plaats. Daarnaast komen nog eens bijna 20 mensen om het leven bij een bouwongeval. Hiermee is de bouw een van de sectoren waar de meeste bouwongelukken gebeuren.
- Belangrijke oorzaken van een bouwongeval zijn defecte materialen, slechte veiligheidsvoorschriften en fouten van collega’s.
- De werkgever is in bijna alle gevallen aansprakelijk voor de letselschade die door een bouwongeval geleden wordt
- Veel voorkomend letsel als gevolg van een ongeval op de bouw bestaat uit breuken, hersenletsel en amputatieletsel.
De bouw is een plaats waar veel ongelukken plaatsvinden. Dat is ook niet zo gek, de bouw kan een gevaarlijke plek zijn. Het risico op een bouwongeluk is ook groter dan een ongeluk op kantoor. Maar hoe zit het nu met een ongeluk op de bouw? Wie is er aansprakelijk voor uw letselschade en welke schadeposten komen voor vergoeding in aanmerking? U leest het op deze pagina.
Inhoud
Wacht niet! Verhaal gratis uw letselschade claim
Onze ervaren letselschade juristen staan klaar om u verder te helpen. Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Wilt u liever direct contact? Wacht niet en bel naar 0800 27 84 626.
Onze keurmerken
Letselschade door een bouwongeval
De bouw is een plaats waar veel ongelukken plaatsvinden. Dat is ook niet zo gek, de bouw kan een gevaarlijke plek zijn. Het risico op een bouwongeluk is ook groter dan een ongeluk op kantoor. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat de meeste bedrijfsongevallen bestaat uit een bouwongeval, jaarlijks ruim 400 keer! Helaas gebeuren er ook dodelijke bedrijfsongevallen op de bouw, ongeveer 20 keer per jaar.
Maar hoe zit het nu met een ongeluk op de bouw? Wie is er aansprakelijk voor uw letselschade als gevolg van een bouwongeluk en welke schadeposten komen voor vergoeding in aanmerking? U leest het op deze pagina.
Lees de ervaring van anderen
Neem ook zoals anderen vandaag nog contact met ons op! Onze juristen geven uw gratis advies.
Wat te doen na een bouwongeluk?
Bent u van een ladder gevallen, van het dak gevallen of heeft een collega letsel bij u veroorzaakt? In al deze gevallen is de werkgever in de meeste gevallen aansprakelijk. De oorzaak van een bouwongeval is namelijk vaak het niet nakomen van de zorgplicht door de werkgever. Maar ook voor letselschade als gevolg van een fout van een collega is de werkgever aansprakelijk.
Bent u zelfstandig ondernemer, dan is de opdrachtgever gehouden uw letselschade te vergoeden. Dus zowel in loondienst als als zzp’er is dezelfde persoon aansprakelijk. Maar om u letselschade succesvol te kunnen verhalen, is wel een aantal zaken van belang:
- U dient de werkgever of opdrachtgever aansprakelijk te stellen voor het bedrijfsongeval
- Zijn er collega’s die het ongeluk gezien hebben? Vraag om een getuigenverklaring.
- Stel uw leidinggevende direct op de hoogte van het bedrijfsongeval en vraag of er een schadeformulier of letselformulier beschikbaar is.
- Maak foto’s van een defecte ladder of steiger dan wel een andere oorzaak van het arbeidsongeluk.
- Bij blijvend letsel, een ziekenhuisopname of een dodelijk bedrijfsongeval dient de Nederlandse Arbeidsinspectie ingeschakeld te worden door de werkgever. Maar u mag dit zelf ook doen!
- Schakel direct een letselschade jurist van ons kantoor in zodat wij u kosteloos kunnen ondersteunen bij het verhalen van uw letselschade.
Wat zijn bekende oorzaken van een bouwongeval?
Twijfelt u of wat u is overkomen wel valt onder een bedrijfsongeval? Alle oorzaken waardoor u op de bouw letsel oploopt hebben te gelden als een arbeidsongeval. Bekende voorbeelden hiervan zijn:
- Er valt iets op uw hoofd
- Een trap is niet goed en valt om
- De steiger waarop u werkt bevat een mankement waardoor u letsel oploopt
- Er valt een kraan om
- U valt door een gat in de vloer
- Er ontstaat letsel door een machine
Wanneer is de werkgever aansprakelijk voor een bouwongeluk?
Op een werkgever rust een zorgplicht. Bij het werken op de bouw is deze zorgplicht zelfs nog strenger. Dit noemen wij een verzwaarde zorgplicht. De zorgplicht om een ongeluk op de bouw te voorkomen is verzwaard omdat u op een gevaarlijke locatie werkt. Zo is de kans op een bedrijfsongeval op de bouw veel groter dan op kantoor.
Op basis van de zorgplicht dient een werkgever:
- Voldoende veiligheidsmaatregelen te nemen om een bedrijfsongeval op de bouw te voorkomen
- Veiligheidsvoorschriften op te stellen en aan u beschikbaar te stellen
- Toezicht te houden op de werkzaamheden
Omdat er een verzwaarde zorgplicht voor bouwongelukken geldt is in de praktijk de werkgever bijna altijd aansprakelijk voor uw letselschade.
De werkgever aansprakelijk stellen bij een bouwongeval
Voor het claimen van een letselschadevergoeding bij een bouwongeluk dient u de werkgever aansprakelijk te stellen. Dit doet u door middel van een aansprakelijkstelling. Dit is een brief met ten minste de volgende inhoud:
- Een omschrijving van het bedrijfsongeval
- Het letsel dat u door het ongeluk op de bouw lijdt
- De schadeposten, zoals inkomensschade door arbeidsongeschiktheid en uw eigen risico
- De grondslag voor de aansprakelijkstelling
- Een stuiting van de verjaring
- Het verzoek om een voorschot op de letselschadevergoeding betaalbaar te stellen.
Aansprakelijkheid voor fouten van derden
Soms valt de werkgever geen verwijt gemaakt te worden van een bouwongeval. Bijvoorbeeld omdat een collega iets op uw hoofd laat vallen of door een andere fout van iemand op de bouw. In dit geval is niet de persoon die de fout maakt aansprakelijk, maar dienst werkgever. Dit wordt een risico aansprakelijkheid genoemd en is opgenomen in de wet in artikel 6:170 van het Burgerlijk Wetboek. Omdat werkgevers in de regel verzekerd tegen aansprakelijkheid zijn, kunt u in een dergelijk geval uw letselschade verhalen op de schadeverzekering van de werkgever.
Contact met een letselschade specialist
Het claimen van schadevergoeding is niet eenvoudig. Daarom kan het verstandig zijn om een letselschade specialist in te schakelen. De letselschade juristen van ons letselschadebureau helpen u graag. Schakelt u een letselschade specialist van ons letselschadekantoor in, dan regelen wij alles voor u, van het aansprakelijk stellen van de tegenpartij, tot het opstellen van een schadestaat en het berekenen en verhalen van uw letselschade.
Kies voor een letselschade jurist van ons kantoor en wij regelen alles voor u! Laat ons u helpen en uw financiële zorgen uit handen nemen, altijd 100% kosteloos. Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.
Onze voordelen
Onze ervaren letselschade juristen staan klaar om u verder te helpen. Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Wilt u liever direct contact? Wacht niet en bel naar 0800 27 84 626.
- Een Gratis intake gesprek met onze juristen
- In heel Nederland te werken, ook bij u in de buurt
- Een persoonlijke aanpak, bij ons bent u geen nummer
Wat klanten van ons vinden!
Ons team van échte letselschade specialisten
Ons team van fantastische specialisten helpen u graag verder met een deskundig advies, ondersteuning en begeleiding waar nodig. Mede dankzij het feit dat wij gezamenlijk dezelfde passie delen, wij gaan simpelweg niet naar ons werk, wij gaan mensen helpen. Dát is het verschil.
Je kunt ons vinden door het hele land
Real estate lawyers specialize handling mortgages
- Dick Ketlaan 2, Wognum
- Robijnstraat 78, Alkmaar
- Donauweg 10, Amsterdam
- P.J. Oudweg 4, Almere
- Mr. B.M. Telderstraat 7, Arnhem
- Koningin Julianaplein 10, Den Haag
- Flight Forum 40, Eindhoven
- Capitool 10, Enschede
- Paterswoldseweg 806, Groningen
- Nieuwe Steen 44, Hoorn
- Boompjes 40, Rotterdam
- Newtonlaan 115, Utrecht