Aansprakelijkheid bedrijfsongeval uitzendkracht
Kort en krachtig
- In het geval van een bedrijfsongeval van een uitzendkracht is het vaak niet duidelijk wie er aansprakelijk is, het uitzendbureau of de werkgever waar het arbeidsongeval is gebeurd. In de wet wordt alleen gesproken over “werkgever.”
- Een uitzendkracht heeft 2 werkgevers, een materiële werkgever en een formele werkgever. Bij de materiële werkgever is het ongeluk gebeurd en de formele werkgever betaalt het salaris. Beide werkgevers zijn aansprakelijk voor de letselschade als gevolg van een bedrijfsongeval van een uitzendkracht.
- De letselschadevergoeding bestaat uit een materiële schadevergoeding en smartengeld. Materiële schade bestaat uit inkomensschade en alle kosten die gemaakt worden door het arbeidsongeval. Smartengeld is een vergoeding voor het leed dat u als uitzendkracht is aangedaan.
Indien iemand in loondienst een bedrijfsongeval overkomt, dan is er recht op doorbetaling van loon. Maar hoe zit dat eigenlijk als u een bedrijfsongeval als uitzendkracht overkomt? Wie is er dan aansprakelijk voor de letselschade die u lijdt?
De aansprakelijkheid voor een bedrijfsongeval is geregeld in de wet en wel in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek. Hierin staat dat op een werkgever een zorgplicht rust. Het is dus de werkgever die aansprakelijk is voor een bedrijfsongeval van een uitzendkracht. Maar is het uitzendbureau aansprakelijk of de werkgever waar de arbeid wordt verricht?
Inhoud
Wacht niet! Verhaal gratis uw letselschade claim
Onze ervaren letselschade juristen staan klaar om u verder te helpen. Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Wilt u liever direct contact? Wacht niet en bel naar 0800 27 84 626.
Onze keurmerken
Bedrijfsongeval uitzendkracht: formele en materiële uitzendkracht
Voor aansprakelijkheid bij een bedrijfsongeval van een uitzendkracht is het van belang om onderscheid te maken tussen 2 soorten werkgevers:
- De materiële werkgever
- De formele werkgever
De materiële werkgever is de werkgever waar het werk wordt uitgevoerd. Bij deze werkgever is het bedrijfsongeval als uitzendkracht ook gebeurd. De formele werkgever daarentegen is de werkgever die het salaris van de medewerker betaalt. Een uitzendbureau is dus de formele werkgever. Omdat in de wet staat dat de werkgever aansprakelijk is voor letselschade als gevolg van een bedrijfsongeval, zijn bij een bedrijfsongeval van een uitzendkracht zowel de materiële werkgever als de formele werkgever aansprakelijk voor uw letselschade.
Bent u gewond geraakt en wilt u deskundig en kosteloos advies?
Lees de ervaring van anderen
Neem ook zoals anderen vandaag nog contact met ons op! Onze juristen geven uw gratis advies.
Aansprakelijkheid voor bedrijfsongeval van een uitzendkracht
Een werkgever is niet zondermeer aansprakelijk voor een bedrijfsongeval van een uitzendkracht. Dit is alleen het geval bij schending van de zorgplicht. Nu is dit snel het geval, de zorgplicht van de werkgever houdt namelijk in dat deze er alles aan moet doen om letselschade van medewerkers te voorkomen:
- Machines en gereedschap dienen goed onderhouden te zijn
- Er dienen schriftelijke veiligheidsvoorschriften gegeven te zijn
- Het toezicht op de werkzaamheden dient afdoende te zijn. Een uitzendkracht mag niet zonder begeleiding aan het werk zijn
Voorbeelden van bedrijfsongevallen
Er kunnen op het werk veel soorten ongevallen gebeuren:
- Een val over een gladde vloer
- Een hand die in een machine terecht komt
- Uw wordt mishandelt op het werk in de zorg door een patiënt
- Een collega rijdt u aan met een heftruck
Aansprakelijkheid werkgever bij fout van collega en verkeersongeval
Een werkgever is niet alleen aansprakelijk voor een bedrijfsongeval van een uitzendkracht. Ook in het geval van een fout van een collega is de materiële werkgever aansprakelijk voor de letselschade van een uitzendkracht.
Bent u als uitzendkracht werkzaam als bezorger van maaltijden of pakketten of als chauffeur? Overkomt u een verkeersongeval onder werktijd, dan heeft u altijd recht op een letselschadevergoeding. Iedere werkgever is namelijk verplicht een deugdelijke verzekering af te sluiten die letselschade als gevolg van een verkeersongeval onder werktijd dekt.
Werkgever en uitzendbureau altijd verzekerd voor aansprakelijkheid
Is de werkgever aansprakelijk voor het bedrijfsongeval van een uitzendkracht, dan is er recht op een letselschadevergoeding. Werkgevers, zowel de materiële werkgever als het uitzendbureau, zijn verzekerd tegen aansprakelijkheid. Het is derhalve in de meeste gevallen de letselschadeverzekering die uw letselschade vergoed.
Schadevergoeding bij bedrijfsongeval uitzendkracht
Een schadevergoeding bij een bedrijfsongeval van een uitzendkracht bestaat uit alle gemaakte kosten, inkomensschade en een smartengeldvergoeding.
Onder de kosten van een schadevergoeding vallen onder andere:
- Medische kosten, zoals het verplicht eigen risico en kosten voor medische hulpmiddelen
- Reiskosten
- Kosten gemaakt in het ziekenhuis tijdens een opname
- Kosten voor hulp thuis, in het huishouden of met betrekking tot verzorging en verpleging
- Juridische kosten, ook de kosten van een letselschade jurist vallen namelijk onder de schadevergoeding. Daarom kunt u kosteloos een letselschade specialist van ons letselschade bureau inschakelen.
Inkomensschade als uitzendkracht na een bedrijfsongeval
Naast kosten kan er ook sprake zijn van inkomensschade na een bedrijfsongeval als uitzendkracht. Want het is niet zeker dat u als uitzendkracht doorbetaald krijgt, bijvoorbeeld omdat u niet meer opgeroepen wordt. U komt dan wellicht wel in aanmerking voor een Ziektewetuitkering, maar deze is lager dan uw salaris. Het tekort voor vergoeding door de schadeverzekering van de werkgever in aanmerking.
Smartengeldvergoeding na een arbeidsongeval
Er is na een arbeidsongeval altijd recht op een smartengeldvergoeding. Dit is een vergoeding voor het leed dat u als gevolg van het bedrijfsongeval is aangedaan. Uit voornoemde voorbeelden krijgt u een indruk over de hoogte van een smartengeldvergoeding bij een bedrijfsongeval.
Bedrijfsongeval uitzendkracht | gevallen over gladde vloer | gebroken been
Een 23 jarige jongen is als uitzendkracht een bedrijfsongeval overkomen. Hij is daarbij uitgegleden over een gladde vloer waarover frisdrank wat gevallen. De aansprakelijkheid is erkend en de aansprakelijkheidsverzekering keert een letselschadevergoeding uit welke onder andere bestaat uit smartengeld. Deze schadevergoeding is mede gebaseerd op het feit dat de jonge man zijn been heeft gebroken en daardoor 3 maanden niet kon werken. Ook lag hij 3 weken in het ziekenhuis en kon hij zijn hobby voetbal 7 maanden niet uitoefenen. De smartengeldvergoeding bedraagt € 15.000,00
Bijbaan scholier | bedrijfsongeval uitzendkracht | whiplash
Deze 17 jarige scholier heeft als koerier van pizza’s een scooterongeluk gehad en raakte daarbij gewond. De werkgever is verplicht verzekerd voor een verkeersongeluk onder werktijd en de schadeverzekering betaalt de letselschade en het smartengeld. Bij het berekenen van het smartengeld wordt rekening gehouden met de whiplash klachten die lang aanhielden. Er werd een bedrag aan smartengeld betaald van € 7.500,00
Juridisch advies van een letselschade specialist
Het verhalen van letselschade als gevolg van een bedrijfsongeval als uitzendkracht is niet eenvoudig. U kunt hierbij echter gelukkig aanspraak op kosteloze rechtsbijstand van een letselschade specialist maken. Bij Wiegersma Letselschade helpen wij u graag en altijd volledig kosteloos.
Wilt u ook kosteloze rechtsbijstand van een ervaren en deskundige letselschade specialist? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag en altijd volledig kosteloos.
Onze voordelen
Onze ervaren letselschade juristen staan klaar om u verder te helpen. Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Wilt u liever direct contact? Wacht niet en bel naar 0800 27 84 626.
- Een Gratis intake gesprek met onze juristen
- In heel Nederland te werken, ook bij u in de buurt
- Een persoonlijke aanpak, bij ons bent u geen nummer
Wat klanten van ons vinden!
Ons team van échte letselschade specialisten
Ons team van fantastische specialisten helpen u graag verder met een deskundig advies, ondersteuning en begeleiding waar nodig. Mede dankzij het feit dat wij gezamenlijk dezelfde passie delen, wij gaan simpelweg niet naar ons werk, wij gaan mensen helpen. Dát is het verschil.
Je kunt ons vinden door het hele land
Wij komen graag bij u langs voor een vrijblijvend gesprek.
- Adam Smithweg 4, Zwaag
- Robijnstraat 78, Alkmaar
- Donauweg 10, Amsterdam
- P.J. Oudweg 4, Almere
- Mr. B.M. Telderstraat 7, Arnhem
- Koningin Julianaplein 10, Den Haag
- Flight Forum 40, Eindhoven
- Capitool 10, Enschede
- Paterswoldseweg 806, Groningen
- Nieuwe Steen 44, Hoorn
- Albert Plesmanweg 37-43, Rotterdam
- Newtonlaan 115, Utrecht