Wat te doen bij een bus aanrijding?
Kort en krachtig
- Bij een bus aanrijding kan het gaat om een aanrijding met een bus of een ongeluk als inzittende in de bus. In beide gevallen kunt u de busmaatschappij aansprakelijk stellen voor uw letselschade
- Bent u door een bus aangereden in de auto? Dan heeft u recht op schadevergoeding als de buschauffeur een verkeersfout heeft gemaakt. Zowel de materiële schade als het smartengeld worden vergoed
- Bij een fietsongeluk met de bus is er altijd recht op schadevergoeding. Ook als u als fietser een verkeersfout maakt. Dit op grond van artikel 185 Wegenverkeerswet. Deze wettelijke regeling geld ook bij een aanrijding als voetganger met de bus
- In het geval van een bus ongeluk kunt u meestal kosteloos een letselschade jurist van ons letselschadebureau inschakelen! Op grond van de wet moet de busmaatschappij de juridische kosten voldoen.
Een bus aanrijding kan zien op een aanrijding met de bus zelf. Bijvoorbeeld omdat u in de auto of als fietser aangereden wordt door de bus. Maar het is ook mogelijk dat u met de bus meereed toen deze betrokken raakte bij een aanrijding. Op beide situaties ziet deze pagina!
Bij een bus aanrijding met de auto of fiets gelden andere rechtsregels dan dat u als passagier in de bus betrokken raakt bij een aanrijding. Daarom worden beide situaties apart besproken.
Inhoud
Wacht niet! Verhaal gratis uw letselschade claim
Onze ervaren letselschade juristen staan klaar om u verder te helpen. Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Wilt u liever direct contact? Wacht niet en bel naar 0800 27 84 626.
Onze keurmerken
Wie is aansprakelijk bij een bus aanrijding?
Bent u door een bus aangereden of zat u tijdens een aanrijding in de bus? In beide gevallen is de busmaatschappij aansprakelijk voor uw letselschade. In het geval u met de auto, als fietser of als voetganger aangereden bent door een bus, dan is niet de buschauffeur aansprakelijk, maar zijn werkgever, de busmaatschappij! Dit valt te lezen in artikel 6:170 van het Burgerlijk Wetboek. Hierin staat dat de werkgever aansprakelijk is voor fouten van medewerkers.
Anders is de situatie dat u als buspassagier betrokken bent bij een aanrijding. In dit geval is de vervoersovereenkomst van belang. In de wet staat dat op basis van de vervoersovereenkomst de vervoerder (de busmaatschappij) gehouden is om de letselschade van de passagiers te vergoeden. Het maakt daarbij niet uit wie schuldig is voor de aanrijding, de buschauffeur of een ander motorvoertuig.
Wilt u dus iemand aansprakelijk stellen voor uw letselschade na een bus aanrijding, dan kunt u altijd het vervoersbedrijf aansprakelijk stellen door middel van een aansprakelijkheidsbrief.
Bent u gewond geraakt en wilt u deskundig en kosteloos advies?
Lees de ervaring van anderen
Neem ook zoals anderen vandaag nog contact met ons op! Onze juristen geven uw gratis advies.
Met de auto of scooter betrokken bij een bus aanrijding
Bent u in de auto of op de scooter aangereden door een bus? Dan gelden de algemene regels over aansprakelijkheid. Deze zijn te vinden in artikel 6:162 BW. Dit artikel gaat over de onrechtmatige daad. Op grond van deze rechtsregel is de persoon aansprakelijk die de verkeersfout heeft gemaakt. Geeft de buschauffeur geen voorrang of rijdt deze u van achteren aan, dan is de busmaatschappij gehouden uw letselschade te vergoeden.
Heeft u nu zelf een fout gemaakt, dan kan er vaak aanspraak op schadevergoeding gemaakt worden vanuit een schade inzittendenverzekering. Deze SVI verzekering biedt een schadevergoeding aan voor een verkeersongeluk, ongeacht de toedracht!
Aanrijding bus en fietser of voetganger
Bijzonder is de situatie dat u als fietser of voetganger aangereden bent door een bus. Voor de wet bent u namelijk een “kwetsbare verkeersdeelnemer.” Dit betekent dat u extra beschermd wordt door de wet. Deze bescherming van fietsers en voetgangers is opgenomen in artikel 185 Wegenverkeerswet (wvw).
Artikel 185 wvw houdt in dat indien u als voetganger of fietser aangereden wordt door een motorvoertuig, er altijd recht op schadevergoeding is. Dit is altijd het geval bij een bus aanrijding, of u nu zelf een verkeersfout heeft gemaakt of de buschauffeur.
De regeling is kort gezegd als volgt:
- De bus aanrijding is te wijten aan de buschauffeur. In dit geval wordt alle letselschade volledig vergoed, zowel de materiële schade als het smartengeld
- U heeft zelf een verkeersfout gemaakt. U bent door rood gereden of gaf de bus geen voorrang met een bus aanrijding tot gevolg. Er is recht op een letselschade vergoeding van ten minste 50% van uw letselschade.
- Is uw kind tot 14 jaar betrokken bij een bus aanrijding? Dan wordt alle letselschade volledig vergoed.
Overmacht en de billijkheidscorrectie
Van de regeling uit artikel 185 wvw kan op 2 manieren worden afgeweken:
- Er is sprake van overmacht. Dit is het geval als de buschauffeur geen enkel verwijt gemaakt kan worden van het busongeluk. Deze situatie doet zich echter bijna nooit voor
- U kunt aanspraak maken op de billijkheidscorrectie. In het geval van ernstig letsel of grote gevolgen door het busongeluk kunt u meer dan 50% schadevergoeding ontvangen, ook al maakt u zelf een verkeersfout.
Letselschade claimen na een bus aanrijding
Motorvoertuigen zijn in Nederland verplicht verzekerd tegen aansprakelijkheid voor een aanrijding. Bij een bus aanrijding kunt u daarom de busmaatschappij of direct de aansprakelijkheidsverzekering inschakelen. Zat u in de bus en is u een busongeluk overkomen? Ook voor een letselschade claim op grond van de vervoersovereenkomst zijn busmaatschappijen in bijna alle gevallen verzekerd.
Letselschade claimen na een bus aanrijding kunt u zelf doen, maar houdt er wel rekening mee dat u te maken krijgt met een letselschade jurist van een verzekeraar. Daarom is het goed om zelf ook een belangenbehartiger in te schakelen. Bij Wiegersma letselschade doen wij dit altijd kosteloos voor u. De juridische kosten verhalen wij op de tegenpartij.
Wilt u ook uw letselschade na een bus ongeval laten verhalen door een ervaren en gespecialiseerde letselschade jurist bij u in de buurt? Neem dan contact met ons op. Wij regelen alles voor u, van het aansprakelijk stellen tot het onderhandelen over de hoogte van uw schadevergoeding.
Onze voordelen
Onze ervaren letselschade juristen staan klaar om u verder te helpen. Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Wilt u liever direct contact? Wacht niet en bel naar 0800 27 84 626.
- Een Gratis intake gesprek met onze juristen
- In heel Nederland te werken, ook bij u in de buurt
- Een persoonlijke aanpak, bij ons bent u geen nummer
Wat klanten van ons vinden!
Ons team van échte letselschade specialisten
Ons team van fantastische specialisten helpen u graag verder met een deskundig advies, ondersteuning en begeleiding waar nodig. Mede dankzij het feit dat wij gezamenlijk dezelfde passie delen, wij gaan simpelweg niet naar ons werk, wij gaan mensen helpen. Dát is het verschil.
Je kunt ons vinden door het hele land
Wij komen graag bij u langs voor een vrijblijvend gesprek.
- Adam Smithweg 4, Zwaag
- Robijnstraat 78, Alkmaar
- Donauweg 10, Amsterdam
- P.J. Oudweg 4, Almere
- Mr. B.M. Telderstraat 7, Arnhem
- Koningin Julianaplein 10, Den Haag
- Flight Forum 40, Eindhoven
- Capitool 10, Enschede
- Paterswoldseweg 806, Groningen
- Nieuwe Steen 44, Hoorn
- Albert Plesmanweg 37-43, Rotterdam
- Newtonlaan 115, Utrecht