Bedrijfsongeval: vergoeding letselschade
Een val van de trap of door een gladde vloer, een gebrekkige machine of een fout van een collega. Er is u een bedrijfsongeval overkomen en u heeft hieraan verwondingen of klachten overgehouden.
Als u door een bedrijfsongeval schade lijdt, dan kunt u een schadevergoeding eisen. Maar wat is een bedrijfsongeval eigenlijk en wie is hiervoor aansprakelijk? Hoe verhaal je letselschade na een bedrijfsongeval?
Op alle bovenstaande en nog veel meer vragen geven wij op deze pagina antwoord. Besproken wordt:
- Wat is een bedrijfsongeval?
- Wanneer bedrijfsongeval melden?
- Bedrijfsongeval: rechten en plichten werknemer en werkgever
- Aansprakelijkheid bedrijfsongeval
- Bedrijfsongeval veroorzaakt door collega
- Bedrijfsongeval: schadevergoeding eisen
- Hoogte schadevergoeding bedrijfsongeval
- Materiële schadevergoeding na bedrijfsongeval
- Smartengeld bedrijfsongeval
Wacht niet! Verhaal gratis uw letselschade claim
Onze ervaren letselschade juristen staan klaar om u verder te helpen. Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Wilt u liever direct contact? Wacht niet en bel naar 0800 27 84 626.
Onze keurmerken
Bedrijfsongeval? Wij helpen gratis bij letselschade
Bent u slachtoffer van een bedrijfsongeval en lijdt u hierdoor letselschade? In de meeste gevallen is er dan recht op een letselschade vergoeding. Een letselschade jurist van ons letselschadebureau kan u hierbij helpen. Wij regelen alles voor u, van het aansprakelijk stellen van de werkgever tot het onderhandelen met de verzekeraar over de hoogte van uw schadevergoeding.
Lees de ervaring van anderen
Neem ook zoals anderen vandaag nog contact met ons op! Onze juristen geven uw gratis advies.
Wat is een bedrijfsongeval?
In de wet staat geen definitie van bedrijfsongeval. Maar een bedrijfsongeval kan het beste omschreven worden als een ongeluk onder werktijd met letsel en schade tot gevolg. Een bedrijfsongeval kan de werkgever te verwijten zijn, zoals bij een gebrekkige machine. Het is echter ook mogelijk dat een collega een fout maakt waardoor u schade lijdt.
Bekende voorbeelden van een bedrijfsongeval zijn:
- Een val van een ladder
- Aanrijding door een heftruck
- Een hand in een gebrekkige machine
- Een trap van een patiënt in de zorg
Bedrijfsongeval: rechten en plichten
U en uw werkgever hebben rechten en plichten bij een bedrijfsongeval. Zo dient u te bewijzen dat u onder werktijd een bedrijfsongeval is overkomen. Vaak kunt u vrij eenvoudig aan deze bewijslast voldoen, bijvoorbeeld omdat u met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht wordt.
Van belang voor het verhalen van letselschade na een bedrijfsongeval is om een bedrijfsongeval te melden. Dit kunt u bij uw werkgever of leidinggevende doen. Heeft u aangetoond dat u onder werktijd een ongeluk is overkomen en u hieraan letsel over heeft gehouden? Dan is er recht op schadevergoeding. Hiervoor kunt u de werkgever aansprakelijk stellen.
Ook de werkgever heeft rechten en plichten bij een bedrijfsongeval. Deze dient namelijk te bewijzen dat hij aan zijn zorgplicht als werkgever heeft voldaan. De zorgplicht houdt in dat de werkgever alles in het werk stelt om een bedrijfsongeval te voorkomen.
Letsels voor bedrijfsongeval
U kunt ernstig en zelfs blijvend letsel aan een bedrijfsongeval overhouden. Als gevolg van dit letsel ontstaan allerlei beperkingen, bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid. Veel voorkomend letsel als gevolg van een bedrijfsongeval bestaat uit een tibia plateau fractuur (gebroken knie) hersenletsel, amputatie van ledematen waaronder met name vingers en zelfs een dwarslaesie.
Naast letsel gebeuren er helaas in Nederland ook veel dodelijke bedrijfsongevallen. Jaarlijks gebeurt een dodelijk ongeval circa 60 keer.
Wanneer bedrijfsongeval melden
In sommige gevallen is de werkgever zelfs verplicht om een bedrijfsongeval te melden:
- Indien er sprake is van blijvend letsel na een ongeluk op het werk
- Als u in het ziekenhuis wordt opgenomen na een bedrijfsongeval
- Bij een dodelijk bedrijfsongeval
Melden van een arbeidsongeval dient te gebeuren bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Na melden van een bedrijfsongeval zal de Nederlandse Arbeidsinspectie onderzoek doen naar het bedrijfsongeval en hiervan een rapport opstellen. Valt de werkgever een verwijt te maken, dan krijgt zij een bestuurlijke boete.
Aansprakelijkheid bedrijfsongeval, hoe zit dat?
Aansprakelijkheid voor een bedrijfsongeval is geregeld in de wet en wel in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek (BW). In dit wetsartikel is de zorgplicht van de werkgever geregeld. Op basis van het eerste lid van artikel is de werkgever verplicht er alles aan te doen om een bedrijfsongeval te voorkomen. Dit houdt onder andere in dat een werkgever machines en gereedschap goed moet onderhouden. Maar ook de werkplek zelf dient veilig te zijn. Een gladde of natte vloer levert dus aansprakelijkheid voor de werkgever op.
Een werkgever is op grond van zijn zorgplicht ook aansprakelijk als er onvoldoende veiligheidsvoorschriften zij en als het toezicht op het werk tekort schiet.
De zorgplicht van de werkgever brengt met zich mee dat de werkgever bijna altijd aansprakelijk is voor letselschade van medewerkers. Dit wordt werkgeversaansprakelijkheid genoemd.
WWie is aansprakelijk voor fout collega?
De werkgever is aansprakelijk als deze zijn zorgplicht heeft geschonden. Maar wat nu als u letsel lijdt door toedoen van een fout van een collega? Ook dan is de werkgever aansprakelijk voor het u overkomen bedrijfsongeval. Want in de wet staat dat de werkgever aansprakelijk is voor fouten van zijn medewerkers. Dit wordt risico aansprakelijkheid genoemd. Niet uw collega, maar uw werkgever is aansprakelijk voor uw letselschade.
Bedrijfsongeval: schadevergoeding eisen
Heeft u verwondingen of klachten overgehouden aan een bedrijfsongeval, dan kunt u schadevergoeding eisen. Dit doet u door het aansprakelijk stellen van de werkgever door middel van een aansprakelijkheidsbrief.
In de aansprakelijkheidsbrief staat wat voor bedrijfsongeval u is overkomen en welk letsel u hieraan over heeft gehouden. Ook wordt er een omschrijving van de letselschade in de aansprakelijkstelling opgenomen.
Schadevergoeding eisen na een arbeidsongeluk is niet eenvoudig. Gelukkig kunt u bij ons advocatenkantoor altijd terecht voor gratis juridische hulp bij het verhalen van uw letselschade. U weet dan zeker dat u de schadevergoeding ontvangt waar u recht op heeft.
Stappenplan bedrijfsongeval
Kort samengevat ziet het stappenplan bij een bedrijfsongeval er als volgt uit:
- Bedrijfsongeval melden
- Bewijzen dat u onder werktijd een bedrijfsongeval is overkomen
- Werkgever aansprakelijk stellen
- Schade begroten
- Schadevergoeding eisen
Wat is de hoogte van de schadevergoeding bij een bedrijfsongeval
Volgens de wet heeft u recht op een volledige schadevergoeding. Maar wat is nu de hoogte van uw schadevergoeding na een bedrijfsongeval?
Letselschade berekenen is niet eenvoudig. Zo hangt de hoogte van een schadevergoeding af van vele factoren: de ernst van het letsel, de duur van de klachten en beperkingen, de mate van arbeidsongeschiktheid, de hoogte van andere schadeposten, zoals medische kosten en reiskosten.
De hoogte van een schadevergoeding is af te leiden uit de schadestaat die een letselschade jurist voor u opstelt. Op een dergelijke schadestaat staan alle letselschade bedragen die op uw situatie van toepassing zijn.
Een letselschade vergoeding bestaat uit 2 soorten letselschade bedragen, materiële schade en immateriële schade, beter bekend als smartengeld.
Bedrijfsongeval: materiële schadevergoeding
Materiële schadevergoeding bestaat uit schadeposten die op geld waardeerbaar zijn. Bekende schadeposten zijn:
- Inkomensschade
- Pensioenschade
- Medische kosten
- Reiskosten
- Kosten voor onderhoud aan huis en tuin
- Overname van huishoudelijke taken
Bedrijfsongeval: immateriële schadevergoeding
Een bedrijfsongeval kan uw leven voor een groot deel veranderen, zeker bij ernstig en blijvend letsel. Voor de persoonlijke gevolgen die een bedrijfsongeval heeft, is er recht op een immateriële schadevergoeding. Dit houdt in een vergoeding voor gevolgen van een bedrijfsongeval die niet op geld waardeerbaar zijn.
Immateriële schade wordt vaak smartengeld genoemd. Het is een vergoeding voor klachten zoals pijnklachten, boosheid, angst voor de toekomst en psychische klachten. Een bedrijfsongeval heeft immers een enorme impact op uw leven.
Juridische hulp na een bedrijfsongeval
Is u een bedrijfsongeval overkomen en heeft u hieraan letselschade overgehouden? Een letselschade jurist kan u dan bijstaan bij het eisen van schadevergoeding. Op grond van de wet kunt u voor juridische hulp na een bedrijfsongeval kosteloos bij ons letselschadebureau terecht.
Wilt u ook gratis juridische hulp bij het verhalen van letselschade na een bedrijfsongeval? Neem dan contact met ons op. Wij hepen u graag en altijd geheel kosteloos. Al meer dan 5.000 mensen gingen u voor.
Onze voordelen
Onze ervaren letselschade juristen staan klaar om u verder te helpen. Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Wilt u liever direct contact? Wacht niet en bel naar 0800 27 84 626.
- Een Gratis intake gesprek met onze juristen
- In heel Nederland te werken, ook bij u in de buurt
- Een persoonlijke aanpak, bij ons bent u geen nummer
Wat klanten van ons vinden!
Ons team van échte letselschade specialisten
Ons team van fantastische specialisten helpen u graag verder met een deskundig advies, ondersteuning en begeleiding waar nodig. Mede dankzij het feit dat wij gezamenlijk dezelfde passie delen, wij gaan simpelweg niet naar ons werk, wij gaan mensen helpen. Dát is het verschil.
Je kunt ons vinden door het hele land
Real estate lawyers specialize handling mortgages
- Dick Ketlaan 2, Wognum
- Robijnstraat 78, Alkmaar
- Donauweg 10, Amsterdam
- P.J. Oudweg 4, Almere
- Mr. B.M. Telderstraat 7, Arnhem
- Koningin Julianaplein 10, Den Haag
- Flight Forum 40, Eindhoven
- Capitool 10, Enschede
- Paterswoldseweg 806, Groningen
- Nieuwe Steen 44, Hoorn
- Boompjes 40, Rotterdam
- Newtonlaan 115, Utrecht