Een verkeersongeval, wat nu?
Er zijn de laatste jaren steeds meer motorvoertuigen bijgekomen. Denk aan de opkomst van de elektrische fiets, waaronder de fatbike. Maar hoe zit het eigenlijk met de aansprakelijkheid voor een elektrische step? Is de bestuurder hiervoor aansprakelijk te stellen als u aangereden wordt?
Wacht niet! Verhaal gratis uw letselschade claim
Onze ervaren letselschade juristen staan klaar om u verder te helpen. Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Wilt u liever direct contact? Wacht niet en bel naar 0800 27 84 626.
Onze keurmerken
Hoe zit het met aansprakelijkheid voor een verkeersongeluk?
Er zijn diverse wettelijke regelingen over wie er schuldig is aan een aanrijding. Want alleen bij schuld is er aansprakelijkheid. Maar wie is er nu aansprakelijk als u aangereden wordt?
Het belangrijkste wetsartikel over schuld en aansprakelijkheid vinden wij in artikel 5 van de Wegenverkeerswet. Dit wetsartikel luidt:
“Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.”
Overtreedt iemand dus de verkeersregels, dan is deze persoon schuldig bij een aanrijding. Dit brengt vervolgens aansprakelijkheid met zich mee. Denk aan de persoon die geen voorrang verleent, door rood licht rijdt of bumperkleven met een kettingbotsing tot gevolg.
Lees de ervaring van anderen
Neem ook zoals anderen vandaag nog contact met ons op! Onze juristen geven uw gratis advies.
Verplichte verzekering voor motorvoertuigen
In Nederland zijn alle motorvoertuigen verplicht verzekerd tegen aansprakelijkheid. Deze aansprakelijkheidsverzekering voor motorvoertuigen heet een WAM verzekering. De afkorting WAM staat voor Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen. Bent u dus aangereden door een auto of als fietser aangereden door een scooter, dan kun u de letselschadeclaim rechtstreeks bij de WAM verzekering indienen.
Zijn de elektrische fiets, step en fatbike verplicht verzekerd?
Op ons letselschade bureau krijgen wij steeds meer verkeersslachtoffers van een aanrijding met een elektrische fiets, step of fatbike. De vraag is nu echter of er voor deze motorvoertuigen ook een verplichte verzekering geldt. In dat geval kan de letselschadeclaim immers rechtstreeks bij de schadeverzekering ingediend worden. U weet dan zeker dat u letselschade claimen kunt.
Een elektrische fiets is geen motorvoertuig. Wordt u dus door een elektrische fiets aangereden, dan kunt u in beginsel geen letselschade claim bij de verzekeraar indienen. Bij schuld van de bestuurder van de elektrische fiets zult u de desbetreffende persoon zelf aansprakelijk moeten stellen. Helaas biedt deze vaak geen verhaal, tenzij de persoon verzekerd is tegen wettelijke aansprakelijkheid. Veel mensen zijn dit gelukkig.
Er zijn wel fietsen die als motorvoertuig gelden, zoals de speed pedelac. Dit is een fiets die harder dan 25 kilometer per uur kan en voorzien is van een nummerplaatje.
De elektrische step en fatbike zijn geen motorvoertuigen en dus niet verplicht verzekerd. Ook hier geldt, tenzij er een nummerplaatje op de fatbike zit.
Letselschade als gevolg van een elektrische fiets, elektrische step of fatbike wordt dus wel vergoed op grond van de WA verzekering die veel mensen in Nederland afgesloten hebben. Uw letselschade jurist van ons letselschadekantoor helpt u graag bij het opstellen van een aansprakelijkstelling en het kosteloos verhalen van uw letselschade als gevolg van een ongeluk.
Als passagier aangereden
Reed u als passagier mee met de bestuurder in de auto of op de scooter of motor? Dan geldt er een bijzondere regeling, de ‘Schuldloze derde regeling’. De regeling wordt ook wel ‘bedrijfsregeling 7’ van het Nederlands Verbond van Verzekeraars genoemd.
Indien u als passagier meerijdt, dan heeft u geen controle en invloed op het rijgedrag van de bestuurder. Een eventueel auto ongeluk of scooter ongeluk kan u dus nooit toegerekend worden. U bent “schuldloos”. Het zou dan niet eerlijks zijn als u uw letselschade niet vergoed krijgt omdat u meereed met de bestuurder die een aanrijding veroorzaak heeft. Daarom is er als passagier op grond van de Schuldloze derde regeling altijd recht op een volledige schadevergoeding. Zowel de materiële schade als het smartengeld komen voor een vergoeding in aanmerking.
Gratis juridische hulp van een letselschade jurist
Bent u aangereden en lijdt u letselschade? Ons team van letselschade specialisten helpen u graag. Dit kunnen wij altijd volledig kosteloos voor u doen. In de wet is namelijk opgenomen dat de kosten van rechtsbijstand vallen onder de schadevergoeding. Het is dus de aansprakelijke persoon of dienst letselschade verzekering die de kosten van een letselschade jurist betaalt.
Onze voordelen
Onze ervaren letselschade juristen staan klaar om u verder te helpen. Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Wilt u liever direct contact? Wacht niet en bel naar 0800 27 84 626.
- Een Gratis intake gesprek met onze juristen
- In heel Nederland te werken, ook bij u in de buurt
- Een persoonlijke aanpak, bij ons bent u geen nummer
Wat klanten van ons vinden!
Ons team van échte letselschade specialisten
Ons team van fantastische specialisten helpen u graag verder met een deskundig advies, ondersteuning en begeleiding waar nodig. Mede dankzij het feit dat wij gezamenlijk dezelfde passie delen, wij gaan simpelweg niet naar ons werk, wij gaan mensen helpen. Dát is het verschil.
Je kunt ons vinden door het hele land
Real estate lawyers specialize handling mortgages
- Dick Ketlaan 2, Wognum
- Robijnstraat 78, Alkmaar
- Donauweg 10, Amsterdam
- P.J. Oudweg 4, Almere
- Mr. B.M. Telderstraat 7, Arnhem
- Koningin Julianaplein 10, Den Haag
- Flight Forum 40, Eindhoven
- Capitool 10, Enschede
- Paterswoldseweg 806, Groningen
- Nieuwe Steen 44, Hoorn
- Boompjes 40, Rotterdam
- Newtonlaan 115, Utrecht