Letselschade door bedrijfsongeval
Een bedrijfsongeval kan grote gevolgen hebben, daarom is het belangrijk om tijdig de werkgever aansprakelijk te stellen. Maar wanneer is er nu sprake van werkgeversaansprakelijkheid en welke schadeposten komen bij werkgeversaansprakelijkheid voor vergoeding in aanmerking? U leest het op deze pagina
Wacht niet! Verhaal gratis uw letselschade claim
Onze ervaren letselschade juristen staan klaar om u verder te helpen. Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Wilt u liever direct contact? Wacht niet en bel naar 0800 27 84 626.
Onze keurmerken
Werkgeversaansprakelijkheid en de zorgplicht van de werkgever
Er is sprake van werkgeversaansprakelijkheid als de werkgever een verwijt gemaakt kan worden van het door u opgelopen bedrijfsongeval. Er is dan sprake van een schending van de zorgplicht van de werkgever. Wanneer hiervan sprake is blijkt uit de wet.
De zorgplicht van de werkgever is geregeld in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek. Hierin staat dat de werkgever er voor moet zorgen dat u als medewerker veilig uw werk moet kunnen doen. Is dit niet het geval, dan kunt u de werkgever aansprakelijk stellen op grond van werkgeversaansprakelijkheid.
De zorgplicht houdt volgens artikel 7:658 BW onder andere het volgende in:
- Bedrijfsmiddelen dienen veilig gebruikt te kunnen worden. Machines dienen bijvoorbeeld veilig gebruikt te worden en als er schoonmaakwerkzaamheden uitgevoerd dienen te worden dan dient de stroom van apparaten gehaald te worden
- Er dienen duidelijke veiligheidsinstructies gegeven te worden die in de taal van de medewerker op schrift gezet dienen te worden
- Het toezicht op de werkzaamheden dient afdoende te zijn
Er is sprake van werkgeversaansprakelijkheid als de werkgever niet aan al deze verplichtingen van de zorgplicht van de werkgever voldoet.
Lees de ervaring van anderen
Neem ook zoals anderen vandaag nog contact met ons op! Onze juristen geven uw gratis advies.
U hoeft werkgeversaansprakelijkheid niet te bewijzen
Normaal is het zo dat u de schuld en aansprakelijkheid van de tegenpartij dient te bewijzen, bijvoorbeeld in het verkeer bij een aanrijding het geval is. Overkomt u een bedrijfsongeval, dan is dit anders. Het enige dat u als letselschadeslachtoffer hoeft te bewijzen is dat u onder werktijd een ongeluk is overkomen en dat u hieraan letselschade hebt overgehouden. Het is vervolgens aan de werkgever om aan te tonen dat hij aan zijn zorgplicht heeft voldaan.
Uit de rechtspraak blijkt dat werkgevers er meestal niet in slagen om te bewijzen dat zij aan de zorgplicht hebben voldaan. Er is dan sprake van werkgeversaansprakelijkheid en u kunt voor de letselschade de werkgever aansprakelijk stellen.
Werkgever is verzekerd tegen werkgeversaansprakelijkheid
Is er sprake van werkgeversaansprakelijkheid, dan zal in de meeste gevallen de werkgever haar aansprakelijkheidsverzekering inschakelen. Er geldt geen verplichte verzekering voor werkgevers, maar de meeste werkgevers hebben een dergelijke schadeverzekering wel afgesloten. Het is dus in de regel de letselschadeverzekeraar die een letselschadevergoeding aan u uit zal keren.
Werkgever aansprakelijk stellen voor werkgeversaansprakelijkheid
Wel dient u de werkgever aansprakelijk te stellen voor werkgeversaansprakelijkheid. Dit doet u door middel van een aansprakelijkheidsbrief. Hierin staat belangrijke informatie over uw letselschade claim:
- Een omschrijving van de toedracht van het arbeidsongeval
- Het letsel dat u aan het ongeluk op het werk over heeft gehouden
- De schade die u door het bedrijfsongeval lijdt, zoals inkomensschade of medische kosten
- Een stuiting van de verjaringstermijn
- Verzoek om een voorschot na erkenning aansprakelijkheid
Wanneer is de werkgever nog meer aansprakelijk?
Uw werkgever is dus aansprakelijk voor een schending van de zorgplicht. Werkgeversaansprakelijkheid is er echter ook in andere situaties. De eerste situatie is als u letsel oploopt door een fout van een collega. Bijvoorbeeld de collega die u met de heftruck aanrijdt of een collega die een steiger niet veilig heeft opgebouwd. Voor letselschade door een fout van een college is niet deze persoon maar de werkgever aansprakelijk. Dit wordt een risico aansprakelijkheid genoemd. Het enkele feit dat hij werkgever is maakt dat er sprake is van werkgeversaansprakelijkheid.
Er is ook sprake van werkgeversaansprakelijkheid bij een verkeersongeval onder werktijd. Werkgevers zijn namelijk op grond van de wet verplicht haar medewerkers te verzekeren tegen letselschade als gevolg van een verkeersongeluk. Uiteraard wel onder de voorwaarde dat de aanrijding of een eenzijdig auto ongeluk onder werktijd plaatsvond.
Is de verplichte verzekering niet afgesloten, dan kunt u de werkgever als tegenpartij aansprakelijk stellen en is er werkgeversaansprakelijkheid.
Gratis juridische hulp van en letselschade advocaat of jurist
Wiegersma letselschade is geen regulier letselschadebureau. Het is onderdeel van een samenwerkingsverband met een groot advocatenkantoor gespecialiseerd in letselschade. Naast letselschade juristen kunnen wij daarom ook gratis een letselschade advocaat voor u inschakelen. Maar of u bij ons geholpen wilt worden door een letselschade jurist of een letselschade advocaat, wij helpen u altijd 100% kosteloos bij het verhalen van letselschade.
Contact met uw letselschade jurist of advocaat
Wilt u ook gratis juridische hulp bij het verhalen van letselschade op grond van werkgeversaansprakelijkheid? Onze letselschade specialisten helpen u graag en altijd 100% kosteloos. Bel voor gratis juridische hulp bij letselschade gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij gaan direct voor u aan de slag.
Onze voordelen
Onze ervaren letselschade juristen staan klaar om u verder te helpen. Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Wilt u liever direct contact? Wacht niet en bel naar 0800 27 84 626.
- Een Gratis intake gesprek met onze juristen
- In heel Nederland te werken, ook bij u in de buurt
- Een persoonlijke aanpak, bij ons bent u geen nummer
Wat klanten van ons vinden!
Ons team van échte letselschade specialisten
Ons team van fantastische specialisten helpen u graag verder met een deskundig advies, ondersteuning en begeleiding waar nodig. Mede dankzij het feit dat wij gezamenlijk dezelfde passie delen, wij gaan simpelweg niet naar ons werk, wij gaan mensen helpen. Dát is het verschil.
Je kunt ons vinden door het hele land
Real estate lawyers specialize handling mortgages
- Dick Ketlaan 2, Wognum
- Robijnstraat 78, Alkmaar
- Donauweg 10, Amsterdam
- P.J. Oudweg 4, Almere
- Mr. B.M. Telderstraat 7, Arnhem
- Koningin Julianaplein 10, Den Haag
- Flight Forum 40, Eindhoven
- Capitool 10, Enschede
- Paterswoldseweg 806, Groningen
- Nieuwe Steen 44, Hoorn
- Boompjes 40, Rotterdam
- Newtonlaan 115, Utrecht