Fatbike ongeluk zorgt vaak voor zwaar letsel
Kort en krachtig
- Het is net een mountainbike, maar dan elektrisch en bloedsnel, de fatbike. Opgevoerd is het helemaal een gevaar op de weg. Dit blijkt wel uit het feit dat er bijna dagelijks een fatbike ongeluk gebeurt.
- Een aanrijding door een fatbike gaat vaak gepaard met ernstig en zelfs blijven letsel. Zo blijkt dat maar liefst 22% van de slachtoffers van een fatbike ongeluk op de eerste hulp dient te worden opgenomen in het ziekenhuis. Ernstig hersenletsel, breuken en open wonden zijn veelvoorkomende letsels.
- De bestuurder van een fatbike is aansprakelijk voor uw letselschade en de vergoeding hiervan valt onder de dekking van de WA- verzekering. Dit is alleen anders indien u aangereden bent door een opgevoerde fatbike. In dat geval kun u echter, zij het onder strenge voorwaarden, een letselschadeclaim indienen bij het Waarborgfonds Motorverkeer.
- Letselschade claimen na een aanrijding is niet eenvoudig. Gelukkig hoeft u dit niet zelf te doen. In de wet staat dat u recht op gratis juridische bijstand heeft. Deze kosten worden vergoed door de aansprakelijke persoon of diens schadeverzekering
Wie kent ze niet, de elektrische fietsen met dikke banden die meer van een mountainbike wegheeft dan van een fiets. Vooral jongeren rijden op deze fietsen en voeren deze ook nog eens vaak op. Het gevolg is dat het aantal ongelukken met de fatbike steeds meer oploopt. Door de snelheid gaat een fatbike ongeluk in de regel gepaard met ernstig letsel, van hoofdletsel tot gecompliceerde breuken aan toe.
De politiek schreeuwt om maatregelen om het aantal ongelukken met de fatbike te verminderen, maar tot op de dag van vandaag zonder het gewenste effect. Dit zien ook onze letselschade specialisten die dagelijks met de schadelijke gevolgen van een fatbike ongeluk geconfronteerd worden. Wordt het niet eens tijd voor actie?
Inhoud
Wacht niet! Verhaal gratis uw letselschade claim
Onze ervaren letselschade juristen staan klaar om u verder te helpen. Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Wilt u liever direct contact? Wacht niet en bel naar 0800 27 84 626.
Onze keurmerken




Zwaar letsel door een fatbike ongeluk
Bezoeken wij de diverse landelijke en plaatselijke nieuwswebsites, dan kunnen we niet om de ongevallen met fatbikes heen. Iedere dag lijkt het wel raak te zijn en door de hoge snelheid van fatbikes is het letsel in de meeste gevallen omvangrijk.
Zo schreef “De Limburger” afgelopen week nog over een fatbike ongeluk waarbij een fietser aangereden werd door een fatbike. De fietser kwam er slecht van af en werd met letsel naar het ziekenhuis gebracht. De 2 opzittende van de fatbike bleven ongedeerd.
In Venray ging het ook al mis waar een oudere fietser bij een val met letsel per ambulance naar de spoedeisende hulp werd gebracht. De val werd veroorzaakt door een aanrijding met een fatbike.
Dat er een fatbike ongeluk geregeld zorgt voor ernstig letsel blijkt ook wel uit het feit dat 22% van de mensen die zich na een fatbike ongeluk op de spoedeisende hulp meldt dient te worden opgenomen met botbreuken en hersenletsel.
Bent u gewond geraakt en wilt u deskundig en kosteloos advies?
Lees de ervaring van anderen
Neem ook zoals anderen vandaag nog contact met ons op! Onze juristen geven uw gratis advies.
Aan welke regels moet de fatbike voldoen?
Rijden op een fatbike is niet verboden, maar is wel aan regels onderhevig. Het is in beginsel een “gewone” elektrische fiets en dus toegestaan indien aan de volgende eisen is voldaan:
- De elektrische fiets kan maximaal 25 km per uur
- Er moet wel mee getrapt worden, er mag dus niet alleen een gashendel zijn
- De motor heeft een maximaal vermogen van 250 watt
Voldoet de fatbike niet aan deze vereisten, dan is het niet langer een elektrische fiets maar een bromfiets, speedpedelec of snorfiets. Hieraan zijn aanvullende vereisten gesteld:
- De bromfiets is voorzien van een kentekenplaatje
- De bestuurder draagt een helm
- Er geldt een verzekeringsplicht
Het opvoeren van de fatbike is illegaal en dus ook strafbaar. Maar nog belangrijker, de opgevoerde fatbike is niet verzekerd! Wat nu als u wordt aangereden door een fatbike, is er dan altijd recht op schadevergoeding? Wij leggen het u hieronder uit!
Aansprakelijkheid voor fatbike ongeluk
Aansprakelijk voor een aanrijding met de fatbike is de persoon die de verkeersfout begaat. In de praktijk is dit vaak de bestuurder van de fatbike. Dit heeft een aantal oorzaken. Ten eerste worden deze elektrische fietsen vooral gebruikt door jonge kinderen die de verkeersregels niet of nauwelijks kennen. Daarnaast is het de snelheid en onvoorzichtigheid die een fatbike ongeluk veroorzaken.
In het geval van een “legale” fatbike valt de letselschade onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Dit is een gezinsverzekering waar ook fietsongelukken veroorzaakt door kinderen onder vallen. Anders is het als de fatbike opgevoerd is. Dit is illegaal en dus is de fatbike niet verzekerd. Voor de persoon die door de fatbike aangereden is hoeft dit echter geen probleem te zijn. Voor de wet is de fatbike namelijk een motorvoertuig en dus kunt u de letselschadeclaim bij het Waarborgfonds Motorverkeer indienen.
Bent u aangereden door een opgevoerde fatbike? Indien u aanspraak op schadevergoeding wilt maken vanuit het Waarborgfonds Motorverkeer dan gelden er wel strenge voorwaarden:
- U dient direct na het ongeluk met de onverzekerde fatbike aangifte bij de politie te doen. Lukt dit niet door lichamelijk letsel, dan mag dit later, doch uiterlijk binnen 14 dagen na het fatbike ongeluk en onder overlegging van de contactgegevens van de tegenpartij.
- Er is bewijs nodig dat de tegenpartij schuldig is aan de aanrijding, bijvoorbeeld door getuigenbewijs of camerabeelden.
Bent u aangereden door een fatbike?
Het is dan van belang dat u bewijst dat de tegenpartij schuldig is aan de aanrijding. Het is na een aanrijding met een fatbike daarom belangrijk dat u:
- Een schade aanrijdingsformulier invult dan wel getuigen of camerabeelden heeft die de toedracht kunnen aantonen
- Foto’s maakt van de verkeerssituatie, maar ook van de fatbike en eventueel uw fiets
- Altijd direct langs een arts gaat met uw letsel zodat duidelijk is welke verwondingen en klachten u aan het fatbike ongeluk over heeft gehouden.
Gelukkig staat u niet alleen!
U leest het, er wordt nogal wat van u gevraagd na een fatbike ongeluk. Maar gelukkig hoeft u dit alles niet alleen te doen. In de wet is opgenomen dat u kosteloos een letselschadespecialist mag inschakelen om u te helpen bij uw letselschadeclaim.
Kiest u voor een letselschade jurist van Wiegersma Letselschade, dan regelen wij alles voor u. Zo kunt u zich bezighouden met uw herstel en revalidatie.
Onze voordelen
Onze ervaren letselschade juristen staan klaar om u verder te helpen. Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Wilt u liever direct contact? Wacht niet en bel naar 0800 27 84 626.
- Een Gratis intake gesprek met onze juristen
- In heel Nederland te werken, ook bij u in de buurt
- Een persoonlijke aanpak, bij ons bent u geen nummer
Wat klanten van ons vinden!
Ons team van échte letselschade specialisten
Ons team van fantastische specialisten helpen u graag verder met een deskundig advies, ondersteuning en begeleiding waar nodig. Mede dankzij het feit dat wij gezamenlijk dezelfde passie delen, wij gaan simpelweg niet naar ons werk, wij gaan mensen helpen. Dát is het verschil.















Je kunt ons vinden door het hele land
Wij komen graag bij u langs voor een vrijblijvend gesprek.
- Adam Smithweg 4, Zwaag
- Robijnstraat 78, Alkmaar
- Donauweg 10, Amsterdam
- P.J. Oudweg 4, Almere
- Mr. B.M. Telderstraat 7, Arnhem
- Koningin Julianaplein 10, Den Haag
- Flight Forum 40, Eindhoven
- Capitool 10, Enschede
- Paterswoldseweg 806, Groningen
- Nieuwe Steen 44, Hoorn
- Albert Plesmanweg 37-43, Rotterdam
- Newtonlaan 115, Utrecht