Uitritconstructie, hoe zit dan met de voorrang?
Kort en krachtig
- Het is een van de meest voorkomende voorrangsfouten, een uitritconstructie. Veel mensen weten niet wanneer het nu gaat om een uitrit en wie er in die gevallen voorrang heeft. Gevolg is duizenden aanrijdingen per jaar
- Een uitritconstructie is te herkennen aan een aantal kenmerken, waaronder drempels en een doorlopende stoep. Maar in de wet is niet opgenomen wanneer iets nu een uitritconstructie is. Dit levert in de praktijk veel gevaarlijke situaties op. De ANWB wil dan ook maatregelen, bestaande uit het veranderen van de wet of het toepassen van algemene voorrangsregels bij uitritten.
- Het rijden uit een uitritconstructies is op grond van de wet een bijzondere manoeuvre. Dit houdt in dat al het overige verkeer voorrang heeft, ook fietsers en voetgangers. Helaas gaat dit veelvuldig fout en behandelt ons letselschadekantoor veel letselschade zaken van slachtoffers van een uitritconstructie.
Veel mensen weten niet wat een uitritconstructie is, laat staan hoe het dan zit met de voorrang. Want wat nu als er iemand uit een woonerf of parkeerplaats komt? Wie heeft er bij een dergelijke uitritconstructie dan voorrang?
Gezien het grote aantal ongevallen vinden veel mensen de voorrangsregels bij een uitritconstructie lastig, maar waarom zijn er dan niet standaard haaientanden bij en uitrit? Helaas wil de overheid hier nog niet aan, dit terwijl er zowel binnen als buiten de bebouwde kom de afgelopen decennia duizenden uitritconstructies bij zijn gekomen.
Op deze pagina leest u alles over de uitritconstructie:
- Hoe herken je een uitritconstructie?
- Wat zijn de voorrangsregels?
- Schadevergoeding claimen bij letselschade
Inhoud
Wacht niet! Verhaal gratis uw letselschade claim
Onze ervaren letselschade juristen staan klaar om u verder te helpen. Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Wilt u liever direct contact? Wacht niet en bel naar 0800 27 84 626.
Onze keurmerken




Hoe herken je een uitritconstructie?
De uitritconstructie is te herkennen aan de constructie ervan of de bestemming die het heeft. Soms is dit direct duidelijk, komt iemand een eigen erf afgereden of van een terrein van een bedrijf, dan weten veel mensen nog wel dat het om een uitrit gaat. Lastiger wordt het al bij een steeg of weg die op een drukke winkelstraat uitkomt. Of een woonerf dat waaraan het einde alleen een lichte drempel is aangebracht. Met andere woorden, hoe herken je een uitritconstructie of wat zijn de kenmerken hiervan?
Het lastige is, de wet geeft niet aan wat onder een uitrit wordt verstaan. De Hoge Raad, Nederlands hoogste rechtsorgaan, deed dit wel. Volgens de rechtsspraak is de definitie van een uitritconstructie:
“Een uitritconstructie is een uitrit als het voor een ieder bij het naderen van de uitrit duidelijk is dat er sprake is van een uitrit. Daarbij spelen twee zaken een belangrijke rol: de constructie (bijv. doorlopende bestrating van trottoir, gebruik van inritblokken, geen bochtbanden) en de bestemming.”
Omdat er veel onduidelijkheid is omtrent een uitritconstructie, heeft de ANWB hierover een aanbeveling gedaan.
Op basis van de definitie van de Hoge Raad is een uitritconstructie te herkennen aan:
- doorlopende bestrating van trottoir, vaak met aan beide kanten een drempel.
- een aan 1 kant aflopende drempel, vaak bij een woonerf
- gebruik van inritblokken
- een bocht zonder bochtranden
- een beperkte bestemming (bijvoorbeeld een woonerf, bedrijfsgebouw of garagebox)
Bent u gewond geraakt en wilt u deskundig en kosteloos advies?
Lees de ervaring van anderen
Neem ook zoals anderen vandaag nog contact met ons op! Onze juristen geven uw gratis advies.
Wie heeft voorrang bij een uitritconstructie?
De voorrang bij een uitritconstructie is geregeld in artikel 54 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens:
“Bestuurders die een bijzondere manoeuvre uitvoeren, zoals wegrijden, achteruitrijden, uit een uitrit de weg oprijden, van een weg een inrit oprijden, keren, van de invoegstrook de doorgaande rijbaan oprijden, van de doorgaande rijbaan de uitrijstrook oprijden en van rijstrook wisselen, moeten het overige verkeer voor laten gaan.
Uit een uitrit de weg oprijden is dus een bijzondere manoeuvre en dit betekent dat deze verkeersdeelnemers al het overige verkeer voorrang moeten verlenen. Wordt u dus aangereden door iemand die een uitrit aanrijdt, dan kunt u deze persoon aansprakelijk stellen voor uw letselschade.
Bestuurders van auto’s denken vaak dat fietsers en voetgangers geen voorrang hebben bij een uitritconstructie, de regeling uit artikel 54 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens geeft echter iedere weggebruiker voorrang bij een uitrit.
Standpunt ANWB over uitritconstructies
Ons letselschade bureau helpt veel mensen die aangereden zijn bij een uitritconstructies. Dit terwijl deze ongelukken voorkomen kunnen als duidelijk was geweest wie voorrang had. Helaas blijkt dit vaak niet voldoende bij een uitritconstructie.
Ook de ANWB vindt dat bij uitritconstructies vaak niet duidelijk is er nu voorrang heeft. De ANWB neemt dan ook het volgende standpunt in:
“ De ANWB vindt dat het in het verkeer absoluut duidelijk moet zijn wie er voorrang heeft. Een uitrit blijkt in teveel gevallen niet duidelijk. Het doel van een uitrit, automatisch voorrang verlenen aan iedereen op de doorgaande weg, wordt wél bereikt met middelen die we al jaren tot onze beschikking hebben: voorrangsborden en haaientanden. Het enige verschil tussen een uitrit en een normale voorrangssituatie is dat kruisende voetgangers op de doorgaande weg in het laatste geval géén voorrang hebben. Dat verschil is in onze ogen te klein om het gebruik van de uitrit in grote aantallen te rechtvaardigen. Bovendien kent de uitrit met zijn verhoogde plateau intussen meer nadelen dan voordelen.”
Op grond van haar standpunt pleit de ANWB ervoor om:
- op bestaande uitritconstructies de gewone voorrangsregels toe te passen met haaientanden en borden, of
- de wet zodanig aan te passen dat er een wettelijke definitie van de uitrit komt in plaats van de algemene regel over bijzondere manoeuvres.
Wiegersma Letselschade kan zich volledig vinden in het standpunt van de ANWB. Onze letselschade juristen worden immers dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van een aanrijding.
Aansprakelijkheid bij uitrit
De persoon die de uitritconstructie uitrijdt zonder voorrang te geven maakt op grond van artikel 54 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens een verkeersfout. Deze verkeersdeelnemer is hiermee aansprakelijk voor de letselschade van het verkeersslachtoffer.
Alle motorvoertuigen zijn verplicht verzekerd tegen aansprakelijkheid en de aansprakelijkstelling kan dan ook rechtstreeks bij de aansprakelijkheidsverzekering ingediende worden. Bent u als voetganger of fietser aangereden door een (andere) fietser? De aansprakelijkheidsbrief dient dan rechtstreeks aan de tegenpartij gestuurd te worden op grond van een onrechtmatige daad.
Letselschade claimen na een verkeersfout
Bent u aangereden door iemand die uit een uitritconstructie rijdt? Dan kun u een letselschade vergoeding eisen. Een schadevergoeding bij letselschade bestaat uit materiële schade en een smartengeldvergoeding. Onder materiële schade vallen alle gemaakte kosten, zoals medische kosten en reiskosten. Maar ook inkomensschade of schade door een studievertraging komen voor vergoeding in aanmerking.
Contact met een letselschade specialist
Heeft u vragen of wil u direct een schadeclaim indienen? Op grond van de wet hebben verkeersslachtoffers recht op kosteloze juridische hulp. Bel 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij regelen alles voor u.
Onze voordelen
Onze ervaren letselschade juristen staan klaar om u verder te helpen. Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Wilt u liever direct contact? Wacht niet en bel naar 0800 27 84 626.
- Een Gratis intake gesprek met onze juristen
- In heel Nederland te werken, ook bij u in de buurt
- Een persoonlijke aanpak, bij ons bent u geen nummer
Wat klanten van ons vinden!
Ons team van échte letselschade specialisten
Ons team van fantastische specialisten helpen u graag verder met een deskundig advies, ondersteuning en begeleiding waar nodig. Mede dankzij het feit dat wij gezamenlijk dezelfde passie delen, wij gaan simpelweg niet naar ons werk, wij gaan mensen helpen. Dát is het verschil.















Je kunt ons vinden door het hele land
Wij komen graag bij u langs voor een vrijblijvend gesprek.
- Adam Smithweg 4, Zwaag
- Robijnstraat 78, Alkmaar
- Donauweg 10, Amsterdam
- P.J. Oudweg 4, Almere
- Mr. B.M. Telderstraat 7, Arnhem
- Koningin Julianaplein 10, Den Haag
- Flight Forum 40, Eindhoven
- Capitool 10, Enschede
- Paterswoldseweg 806, Groningen
- Nieuwe Steen 44, Hoorn
- Albert Plesmanweg 37-43, Rotterdam
- Newtonlaan 115, Utrecht