Welke schadeposten bij letselschade zijn er?
Kort en Krachtig
- Is u een ongeval overkomen en is een ander verantwoordelijk voor het ongeval dat u is overkomen? Dan heeft u recht op een schadevergoeding. Deze bestaat uit diverse schadeposten die voor iedereen verschillend kunnen zijn
- Schadeposten kunnen worden onderverdeeld in materiële schadeposten en immateriële schadeposten. Materiële schadeposten kunnen op geld gewaardeerd worden en immateriële schade juist niet. Immateriële schade staat beter bekend als smartengeld en is een vergoeding voor het leed dat u door een ander aangedaan is
- Er zijn veel soorten schadeposten die onderdeel uitmaken van een letselschadevergoeding. Welke schadeposten van toepassing zijn hangt af van iemands persoonlijke situatie, zoals de thuissituatie, werk en leeftijd.
Een aanrijding of bedrijfsongeval heeft grote gevolgen op uw leven, persoonlijk, maar ook financieel. Want raakt u gewond bij een ongeval of ontstaan er klachten, dan is er sprake van letselschade. U maakt immers kosten en er zijn allerlei schadeposten die gedurende de tijd ontstaan.
Lijdt u schade als gevolg van een verkeersongeluk of ongeval op het werk, dan is er recht op schadevergoeding als een ander voor het ontstaan van het ongeluk aansprakelijk is. Een schadevergoeding bestaat uit diverse schadeposten. Vaak zijn er zelfs schadeposten waar u in eerste instantie helemaal niet aan gedacht heeft. Daarom hebben wij voor u hieronder uiteengezet welke schadeposten er allemaal onderdeel van uw schadevergoeding kunnen zijn.
Inhoud
Wacht niet! Verhaal gratis uw letselschade claim
Onze ervaren letselschade juristen staan klaar om u verder te helpen. Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Wilt u liever direct contact? Wacht niet en bel naar 0800 27 84 626.
Onze keurmerken




Materiële en immateriële schadeposten
Een letselschade vergoeding bestaat altijd uit 2 hoofd schadeposten:
- Materiële schadeposten: dit zijn alle letselschade bedragen die op geld te waarderen zijn.
- Immateriële schadeposten: schadeposten die niet op geld waardeerbaar zijn. Immateriële schade wordt ook wel smartengeld genoemd en is een vergoeding voor het leed dat u is aangedaan.
Iedere schadevergoeding bestaat dus uit een materieel deel en een smartengeldvergoeding. De hoogte van de schadevergoeding hangt echter af van de soort schadeposten die in uw geval relevant zijn.
Bent u gewond geraakt en wilt u deskundig en kosteloos advies?
Lees de ervaring van anderen
Neem ook zoals anderen vandaag nog contact met ons op! Onze juristen geven uw gratis advies.
Wat zijn de bekendste materiële schadeposten?
Een schadevergoeding is persoonlijk en bij iedereen kunnen andere schadeposten een rol spelen. Welke schadeposten spelen hangt af van bijvoorbeeld uw thuissituatie, uw rol binnen het gezin, werk en leeftijd.
Hieronder geven wij een overzicht van de 10 meest voorkomende materiële schadeposten die onderdeel kunnen uitmaken van uw letselschadevergoeding
1. Verlies aan verdienvermogen
Soms is het letsel dusdanig ernstig dat u tijdelijk, volledig of gedeeltelijk uw eigen werk niet meer kunt verrichten. Dit kan in loondienst zijn, maar ook als zelfstandig ondernemer. De schade die door arbeidsongeschiktheid ontstaat, wordt verlies aan verdienvermogen genoemd.
Met name bij langdurige of blijvende arbeidsongeschiktheid kan deze schadepost hoog oplopen. Arbeidsongeschiktheid kunnen onder andere de volgende gevolgen hebben:
- 30% van uw salaris wordt gekort.
- Bonussen of een eindejaarsuitkering worden niet uitgekeerd.
- De beloofde salarisverhoging of promotie gaat niet door.
- In de horeca of als taxichauffeur loopt u fooien mis.
- U mist onregelmatigheidstoeslag en overurentoeslag
- De pensioenopbouw wordt aangetast
- Vakantiegeld wordt minder of vervalt
2. Huishoudelijke hulp
Met een breuk, whiplashklachten of ander letsel ontstaat er vaak een beperking in huishoudelijke taken. U kunt geen kracht zetten, lang staan is lastig en boven de macht werken lukt al helemaal niet. Hierdoor kunt u als dan niet tijdelijk niet in staat zijn om uw huishoudelijke taken te verrichten. Deze taken worden dan overgenomen door gezinsleden, andere familieleden, vrienden of kennissen. Of u huurt een huishoudster in. Wie u ook inschakelt, er is recht op een schadevergoeding voor deze schadepost.
In het geval u een huishoudster inschakelt, worden de werkelijke (redelijke) kosten vergoed. Schakelt u familie of vrienden in? Dan is er recht op een vergoeding op grond van de richtlijn huishoudelijke hulp van de Letselschade Raad.
3. Zelfwerkzaamheid (klussen in en om het huis)
Verrichte u vóór het ongeval altijd (een deel van) de klussen in en rondom huis? Indien dit door het letsel niet meer gaat, dan moeten anderen deze klussen van u overnemen. Stond er al onderhoud op de planning toen u het ongeval kreeg? Dan worden de kosten volledig vergoed.
Bij blijvend letsel is het goed mogelijk dat uw onderhoudstaken voor altijd (gedeeltelijk) overgenomen moeten worden, ook in de toekomst. Voor deze schadepost is er de richtlijn zelfwerkzaamheid van de Letselschade Raad. Er is dan recht op een jaarlijkse vergoeding waarvan de hoogte afhankelijk is van het huis waarin u woont en mate van beperkingen.
4. Medische kosten
Voor uw klachten en verwondingen maakt u logischerwijze medische kosten. Alle gemaakt kosten komen voor vergoeding in aanmerking. Onder deze schadepost vallen onder andere de volgende kosten:
- Het wettelijk verplicht eigen risico
- Zelfmedicatie zoals pijnstillers en verbandmiddelen
- Huur of koop van krukken en andere medische hulpmiddelen
- Kosten van de fysiotherapeut die voor uw eigen rekening komen
- Kosten voor een ziekenhuisopname
Al deze medische kosten komen voor vergoeding in aanmerking, maar daarvoor is het wel van belang dat u bonnen, facturen en kostenoverzichten goed bewaart en doorstuurt naar uw letselschade specialist.
5. Reiskosten en parkeerkosten
Is u een ongeval overkomen, dan zult u zeker de nodige reiskosten maken. Behandelingen in het ziekenhuis, een rit naar de apotheek om uw medicatie op te halen, naar de fysiotherapeut of naar de bedrijfsarts. Reiskosten kunnen enorm oplopen en het is daarom goed om deze schadepost in een schrift of op de computer bij te houden.
Reiskosten worden vergoed op basis van de richtlijn reiskosten van de Letselschade Raad. In 2025 bedraagt de kilometervergoeding voor deze schadepost € 0,33.
6. Verzorgingskosten en verpleegkosten thuis
Wordt u uit het ziekenhuis ontslagen, maar heeft u thuis nog hulp nodig bij het aankleden, eten en uw persoonlijke verzorging? Ook dit is een schadepost waarvoor u een vergoeding kunt krijgen. U kunt daarbij kiezen uit verzorging door familieleden en vrienden, maar u kunt ook een professional inschakelen. In beide gevallen zal de verzekeraar de kosten moeten voldoen.
In de rechtspraak is aangenomen dat familie een schadevergoeding ontvangen ter hoogte van de kosten van een professional. Ons letselschadebureau rekent in 2025 een uurtarief van € 20,00.
7. Studievertraging bij scholieren en studenten
Studeerde u ten tijde van het ongeval of zat u op school en bent u door het ongeluk uitgevallen? Dit kan leiden tot allerlei kosten:
- Extra schoolgeld of collegegeld
- Nieuwe boeken
- Dubbele examenkosten
- Meer studiefinanciering aanvragen die u later terug moet betalen
Misschien nog wel belangrijker, door een studievertraging komt u ook later dan gepland op de arbeidsmarkt. Hierdoor loopt u een jaar inkomen mis! Deze schade dient vergoed te worden en hiervoor is de richtlijn Studievertraging van de Letselschade Raad in het leven geroepen.
8. Kosten zonder nut
U had voor de zomer al kaartjes voor een concert of festival geboekt of zou in het nieuwe jaar weer starten met een nieuw fitness abonnement. Maar door het ongeval lopen al uw plannen in het water! De kosten had u echter wel al gemaakt. Dit worden “kosten zonder nut” genoemd en deze schadepost valt onder uw letselschade vergoeding.
9. Schade voor zelfstandig ondernemers
Nederland kent ruim 2.500.000 actieve ondernemingen in Nederland en evenzoveel ondernemers. De belangrijkste schadeposten bij letselschade van een ondernemer is uiteraard de inkomensschade, zeker als u zzp’er of kleine ondernemer bent. Maar er zijn nog veel meer schadeposten voor een ondernemer met letselschade:
- Omzetverlies door het verlies van connecties en cliënten
- Extra promoties om weer cliënten te werven
- Verlies van zelfstandigenaftrek
- Afbetalen van de lease auto
- Noodgedwongen verkopen van de onderneming of staken van de activiteiten
- Vervangend personeel inschakelen
- De huur van uw bedrijfsruimte loopt door zonder dat hier inkomsten tegenover staan
Als deze gevolgen voor uw onderneming door een ongeluk dienen vergoed te worden.
10. Schade aan kleding, fiets, bril en mobiele telefoon
Door een fietsongeluk is uw fiets beschadigd en zijn uw kleding en bril stuk. De aanrijding op de scooter zorgde voor schade aan de scooter, maar ook voor een barst in het scherm van uw telefoon. Schade aan uw persoonlijke eigendommen komen ook voor vergoeding in aanmerking.
Nog eens 10 schadeposten bij letselschade
Er zijn nog veel meer schadeposten bij letselschade. 10 minder vaak voorkomende schadeposten bij letselschade zijn:
- Waardevermindering auto, motor of scooter
- Kleine onkosten, zoals telefoonkosten en het aanvragen van medische informatie
- Aanpassingen in de woning bij ernstig en blijvend letsel
- Een sportrolstoel of andere hulpmiddelen zodat u uw sport of andere hobby kunt blijven uitoefenen
- Aanpassingen die vakantie mogelijk maken
- Een honden uitlaat service
- (extra) kinderopvang
- Economische kwetsbaarheid omdat u door uw letsel meer moeite moet doen om aan een nieuwe baan te komen
- Duurdere verzekeringen
- Extra slijtage
Kosten van rechtsbijstand
In Nederland zijn ook de kosten van rechtsbijstand een schadepost die voor vergoeding in aanmerking komt. In artikel 6:96 van het Burgerlijk Wetboek staat dat de redelijke kosten van rechtsbijstand onderdeel zijn van de schade. Met andere woorden, u kunt deze schadepost bij de tegenpartij of diens letselschade verzekering indienen! Dit betekent dus ook dat onze letselschade juristen kosteloos uw letselschade kunnen verhalen.
Immateriële schade oftewel een smartengeldvergoeding
Naast alle hiervoor besproken materiële schadeposten is er ook recht op immateriële schade. Deze schadepost staat beter bekend als smartengeld. Dit is een vergoeding voor het leed dat u door de tegenpartij is aangedaan:
- Pijnklachten
- Angstklachten zoals verkeersangst of angst voor honden na een hondenbeet
- Boosheid op de aansprakelijke persoon door wat deze u aangedaan heeft
- Psychische klachten zoals een PTSS
Schadeposten bij letselschade
Nu u weet op welke schadeposten bij letselschade u recht heeft, wilt u deze wellicht ook laten verhalen. Wilt u gratis juridisch advies of juridische hulp bij het verhalen van de diverse schadeposten? Naam dan contact op met ons letselschade bureau via ons contactformulier of bel direct 0800 278 4626 en wij gaan direct voor u aan de slag.
Onze voordelen
Onze ervaren letselschade juristen staan klaar om u verder te helpen. Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Wilt u liever direct contact? Wacht niet en bel naar 0800 27 84 626.
- Een Gratis intake gesprek met onze juristen
- In heel Nederland te werken, ook bij u in de buurt
- Een persoonlijke aanpak, bij ons bent u geen nummer
Wat klanten van ons vinden!
Ons team van échte letselschade specialisten
Ons team van fantastische specialisten helpen u graag verder met een deskundig advies, ondersteuning en begeleiding waar nodig. Mede dankzij het feit dat wij gezamenlijk dezelfde passie delen, wij gaan simpelweg niet naar ons werk, wij gaan mensen helpen. Dát is het verschil.















Je kunt ons vinden door het hele land
Wij komen graag bij u langs voor een vrijblijvend gesprek.
- Adam Smithweg 4, Zwaag
- Robijnstraat 78, Alkmaar
- Donauweg 10, Amsterdam
- P.J. Oudweg 4, Almere
- Mr. B.M. Telderstraat 7, Arnhem
- Koningin Julianaplein 10, Den Haag
- Flight Forum 40, Eindhoven
- Capitool 10, Enschede
- Paterswoldseweg 806, Groningen
- Nieuwe Steen 44, Hoorn
- Albert Plesmanweg 37-43, Rotterdam
- Newtonlaan 115, Utrecht