Letselschade claimen na een arbeidsongeval
Een machine die niet genoeg bescherming biedt, een val van een ladder of een collega die u met de heftruck aanrijdt. Er kunnen veel oorzaken zijn waardoor u een arbeidsongeval overkomt. Maar wat kunt u nu doen om uw letselschade als gevolg van een arbeidsongeval te verhalen? Kunt u de werkgever aansprakelijk stellen voor een arbeidsongeval? Wat als uw collega letselschade veroorzaakt en hoe stel je iemand aansprakelijk? Vragen waarop u het antwoord vindt op deze pagina.
Wacht niet! Verhaal gratis uw letselschade claim
Onze ervaren letselschade juristen staan klaar om u verder te helpen. Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Wilt u liever direct contact? Wacht niet en bel naar 0800 27 84 626.
Onze keurmerken
Schadevergoeding na arbeidsongeval claimen
De kans is groot dat u door een arbeidsongeval letsel oploopt. Bijvoorbeeld een gebroken been, enkelletsel of hersenletsel als u op uw hoofd gevallen bent. Door uw letsel kunt u schade lijden. Ten eerste maakt u kosten, zoals medische kosten en kosten tijdens een ziekenhuisopname. Maar bij ernstig of zelfs blijvend letsel kan er arbeidsongeschiktheid ontstaat met inkomensschade tot gevolg.
Wilt u schadevergoeding na een arbeidsongeval claimen, dan is de vraag wie er aansprakelijk is voor het arbeidsongeval. Het antwoord op deze vraag vinden wij in een aantal wettelijke regelingen.
Lees de ervaring van anderen
Neem ook zoals anderen vandaag nog contact met ons op! Onze juristen geven uw gratis advies.
Arbeidsongeval door schending zorgplicht werkgever
In veel gevallen kunt u de werkgever aansprakelijk stellen voor de gevolgen van een bedrijfsongeval. Dit staat in de wet. Het gaat er daarbij om of er voldaan is aan de zorgplicht die op de werkgever rust.
De zorgplicht van de werkgever is geregeld in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek. Het eerste lid van dit wetsartikel luidt:
“De werkgever is verplicht de lokalen, werktuigen en gereedschappen waarin of waarmee hij de arbeid doet verrichten, op zodanige wijze in te richten en te onderhouden alsmede voor het verrichten van de arbeid zodanige maatregelen te treffen en aanwijzingen te verstrekken als redelijkerwijs nodig is om te voorkomen dat de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden schade lijdt.”
Zorgt de werkgever dus niet dat de werkplek veilig is en dat machines en gereedschap veilig gebruikt kunnen worden, dan is de zorgplicht geschonden. U kunt dan de werkgever aansprakelijk stellen. Dit wordt werkgeversaansprakelijkheid genoemd.
De werkgever dient niet alleen te zorgen dat de werkplek veilig is. Andere verplichtingen die vallen onder de zorgplicht van de werkgever zijn:
- het op schrift zetten en verspreiden van veiligheidsvoorschriften in de taal van de medewerker
- zicht op nakoming van de veiligheidsvoorschriften houden
- toezicht houden op de werkzaamheden van de medewerkers
Houdt de werkgever zich niet aan deze regels, dan is hij aansprakelijk voor de gevolgen van een arbeidsongeval.
Bewijslast bij arbeidsongeval
Vaak wordt gedacht dat je als werknemer dient aan te tonen dat de werkgever aansprakelijk voor letselschade is. Dit is echter niet correct. In de wet is bepaald dat een slachtoffer van een arbeidsongeval alleen hoeft aan te tonen dat:
- hem of haar een arbeidsongeval is overkomen
- als gevolg van het arbeidsongeval letsel en letselschade is ontstaan
Meestal is het duidelijk dat u onder werktijd een arbeidsongeval is overkomen. Bijvoorbeeld omdat collega’s het gezien hebben of omdat u per ambulance naar het ziekenhuis bent vervoerd. Het is dan vervolgens de werkgever die aannemelijk moet maken dat er aan de zorgplicht is voldaan. De werkgever dient dus aan te tonen dat hem van het ontstaan van het bedrijfsongeval geen verwijt gemaakt kan worden. Lukt hem dit niet, dan is er sprake van werkgeversaansprakelijkheid en is er recht op schadevergoeding voor het letselschadeslachtoffer. Dit staat ook in het tweede lid van artikel 7:658 BW:
“De werkgever is jegens de werknemer aansprakelijk voor de schade die de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden lijdt, tenzij hij aantoont dat hij de in lid 1 genoemde verplichtingen is nagekomen of dat de schade in belangrijke mate het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer.”
Arbeidsongeval melden bij Nederlandse Arbeidsinspectie
Er rust niet alleen een zorgplicht op de werkgever. Onder omstandigheden is een werkgever ook verplicht een arbeidsongeval te melden. Een arbeidsongeval melden dient de werkgever te doen bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Het arbeidsongeval dient dan onderzocht te worden om te voorkomen dat het nog een keer gebeurt.
Sinds kort verricht de werkgever het onderzoek naar een ongeluk op het werk zelfstandig. Vroeger deed de Arbeidsinspecteur dit altijd. Dit gebeurt nu niet meer standaard. Wel is een arbeidsongeval melden nog wel verplicht en wel in de volgende gevallen:
- het gaat om een dodelijk bedrijfsongeval
- het slachtoffer is opgenomen in het ziekenhuis
- er is sprake van blijvend letsel
Het is in beginsel de werkgever die een bedrijfsongeval dient te melden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Weigert zij dit te doen, dan kan het slachtoffer van een bedrijfsongeluk of een letselschade jurist dit ook doen.
Welke letselschade bedragen worden vergoed?
Een arbeidsongeval kan grote gevolgen hebben. Er is namelijk vaak sprake van ernstig letsel. Zo komt hersenletsel, een tibia plateaufractuur, polsbreuk of een whiplash veelvuldig voor. Hierdoor wordt schade geleden zoals medische kosten of inkomensschade door arbeidsongeschiktheid. De vraag is nu welke letselschade bedragen er bij letsel voor vergoeding in aanmerking komen.
In beginsel is het zo dat alle schadeposten die geleden worden door een arbeidsongeluk vergoed dienen te worden. Het gaat dan ten eerste om materiële schade. Hiervoor bespraken wij al inkomensschade, maar hiermee kan pensioenschade samenhangen. Of schade door een studievertraging. Daarnaast worden er kosten gemaakt zoals medische kosten, kosten voor overname van huishoudelijke taken en reiskosten. Ook als deze kosten komen voor vergoeding in aanmerking.
Gratis juridische hulp van een letselschade jurist
Het is niet eenvoudig om letselschade te claimen na een bedrijfsongeval. De meeste werkgevers zijn verzekerd tegen aansprakelijkheid en schakelen een letselschade verzekering in. U krijgt dan te maken met een letselschade jurist van een verzekering. Er kunnen ook veel discussie ontstaan met de verzekeraar, bijvoorbeeld over het causaal verband. Dat wil zeggen het verband tussen uw letsel en het u overkomen arbeidsongeval. Maar ook over de hoogte van de schadevergoeding ontstaat vaak veel discussie.
Gelukkig hoeft u het verhalen van letselschade na een arbeidsongeval niet zelf toe doen. U kunt hiervoor een letselschade jurist van ons letselschadebureau inschakelen. Wij helpen u ook nog eens geheel kosteloos. De kosten van rechtsbijstand verhalen wij namelijk voor u op de schadeverzekering van de werkgever. U maakt dus geen kosten voor onze rechtsbijstand.
Contact met een letselschade jurist
Wilt u ook gratis juridische hulp van een ervaren en deskundige letselschade jurist van ons bureau letselschade? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag bij en altijd volledig kosteloos. Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.
Onze voordelen
Onze ervaren letselschade juristen staan klaar om u verder te helpen. Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Wilt u liever direct contact? Wacht niet en bel naar 0800 27 84 626.
- Een Gratis intake gesprek met onze juristen
- In heel Nederland te werken, ook bij u in de buurt
- Een persoonlijke aanpak, bij ons bent u geen nummer
Wat klanten van ons vinden!
Ons team van échte letselschade specialisten
Ons team van fantastische specialisten helpen u graag verder met een deskundig advies, ondersteuning en begeleiding waar nodig. Mede dankzij het feit dat wij gezamenlijk dezelfde passie delen, wij gaan simpelweg niet naar ons werk, wij gaan mensen helpen. Dát is het verschil.
Je kunt ons vinden door het hele land
Real estate lawyers specialize handling mortgages
- Dick Ketlaan 2, Wognum
- Robijnstraat 78, Alkmaar
- Donauweg 10, Amsterdam
- P.J. Oudweg 4, Almere
- Mr. B.M. Telderstraat 7, Arnhem
- Koningin Julianaplein 10, Den Haag
- Flight Forum 40, Eindhoven
- Capitool 10, Enschede
- Paterswoldseweg 806, Groningen
- Nieuwe Steen 44, Hoorn
- Boompjes 40, Rotterdam
- Newtonlaan 115, Utrecht