Bedrijfsongeval melden bij letselschade
Kort en krachtig
- Een bedrijfsongeval is een de medewerker in verband met het verrichten van arbeid overkomen ongewilde, plotselinge gebeurtenis, die vrijwel onmiddellijk schade aan de gezondheid tot gevolg heeft gehad leidt tot ziekte, arbeidsongeschiktheid of overlijden
- Deze ongelukken op het werk moeten gemeld worden bij blijvend letsel, een ziekenhuisopname of in het geval van een dodelijk bedrijfsongeval
- Werkgevers zijn verplichte een bedrijfsongeval te melden, maar een medewerker mag dit ook doen
- Is de werkgever zijn zorgplicht niet nagekomen? Dan kan het slachtoffer de werkgever aansprakelijk stellen voor letselschade. Dit wordt werkgeversaansprakelijkheid genoemd.
Jaarlijks worden 200.000 mensen slachtoffer van een bedrijfsongeval. In een groot aantal gevallen loopt iemand hierbij letsel op en als gevolg hiervan ontstaat er schade. In een aantal gevallen dient de werkgever een bedrijfsongeval te melden. Maar ook het slachtoffer kan dit doen.
Is u een ongeval op het werk overkomen, dan kunt u ook het bedrijfsongeval melden bij ons letselschade bureau. Alles wordt dan voor u geregeld, van het melden tot het verhalen van uw letselschade.
Inhoud
Wacht niet! Verhaal gratis uw letselschade claim
Onze ervaren letselschade juristen staan klaar om u verder te helpen. Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Wilt u liever direct contact? Wacht niet en bel naar 0800 27 84 626.
Onze keurmerken
Waar bedrijfsongeval melden?
De verplichting om een bedrijfsongeval te melden staat in de wet. In de arbeidsomstandighedenwet staat dat een werkgever een bedrijfsongeval direct moet worden gemeld bij de Nederlandse Arbeidsinspectie.
Het melden van een bedrijfsongeval dient zo spoedig mogelijk te gebeuren door een werkgever. Op het te laat of niet melden hiervan staat een geldboete en de werkgever kan zelfs vervolgd worden door het Openbaar Ministerie.
Lees de ervaring van anderen
Neem ook zoals anderen vandaag nog contact met ons op! Onze juristen geven uw gratis advies.
Wat is een bedrijfsongeval?
Het melden van een bedrijfsongeval is verplicht voor de werkgever, maar een medewerker kan een bedrijfsongeval ook melden. Maar wat is een bedrijfsongeval eigenlijk:
“Een bedrijfsongeval is een de medewerker in verband met het verrichten van arbeid overkomen ongewilde, plotselinge gebeurtenis, die vrijwel onmiddellijk schade aan de gezondheid tot gevolg heeft gehad leidt tot ziekte, arbeidsongeschiktheid of overlijden.”
Voorwaarden voor een bedrijfsongeval zijn dus:
- Het ongeluk is u overkomen tijdens de uitvoering van het werk
- Er is sprake van letsel of overlijden
Wanneer bedrijfsongeval melden bij Arbeidsinspectie?
Niet ieder bedrijfsongeval hoeft gemeld te worden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. De meldplicht voor werkgevers geldt alleen in de volgende situaties:
- Er is sprake van blijvend letsel als gevolg van het arbeidsongeval. Bijvoorbeeld omdat iemand een been breekt door een val van een ladder of omdat een medewerker met zijn hand in een machine komt met blijvend handletsel tot gevolg.
- U wordt na het ongeluk op het werk in het ziekenhuis opgenomen. Het gaat dan niet om een bezoek aan de spoedeisende hulp, maar een opname op de verpleegafdeling. Dit hoeft niet direct na het ongeluk te zijn. Gaat u eerst naar huis vanaf de spoedeisende hulp maar wordt u later toch opgenomen? Ook dan geldt dat de werkgever een bedrijfsongeval moet melden
- In het geval van een dodelijk bedrijfsongeval. Helaas gebeuren er jaarlijks ook circa 60 dodelijke bedrijfsongevallen. De werkgever hoort dan direct het overlijden door een bedrijfsongeval te melden, dit kan zelfs ’s nachts.
Kun je als medewerker een bedrijfsongeval melden
De plicht tot het melden van een bedrijfsongeval geldt alleen voor werkgevers. Weigert de werkgever deze melding te maken of valt het ongeluk niet onder de meldplicht? Dan kunt u ook als medewerker een bedrijfsongeval melden. Bijvoorbeeld bij een gevaarlijke situatie op het werk waaraan de werkgever niks wil doen.
Wat doet de arbeidsinspectie na een bedrijfsongeval
Vroeger deed een arbeidsinspecteur altijd een onderzoek na het melden van een bedrijfsongeval. Tegenwoordig mag de werkgever dit zelfstandig doen en alleen bij ernstig letsel of een dodelijk bedrijfsongeval doet de arbeidsinspectie het onderzoek nog.
Doet de werkgever zelf een onderzoek naar een bedrijfsongeval? Dan dient zij haar bevindingen wel te delen met de arbeidsinspecteur en deze bepaalt of verder onderzoek en een boete nodig is.
Aansprakelijk stellen na bedrijfsongeval
Volgt er na het melden van een bedrijfsongeval een onderzoek? Dan wordt hiervan een boeterapport opgesteld. Hieruit blijkt ook of u een werkgever aansprakelijk stellen kunt voor letselschade of overlijdensschade.
Is het bedrijfsongeval te wijten aan een fout van de werkgever, dan kan deze aansprakelijk gesteld worden. Aansprakelijk stellen na een bedrijfsongeval gebeurt door middel van een aansprakelijkstelling gericht aan de werkgever. Deze zal op haar beurt de aansprakelijkheidsverzekering inschakelen.
Letselschade verhalen op werkgever
Is aansprakelijkheid voor het bedrijfsongeval erkend, dan is er recht op schadevergoeding. Deze bestaat uit diverse soorten letselschade bedragen welke onderverdeeld worden in materiële schadeposten en een smartengeldvergoeding.
Materieel zijn alle schadeposten die op geld waardeerbaar zijn. De meest voorkomende schadeposten bij een bedrijfsongeval zijn:
- Inkomensschade doordat iemand arbeidsongeschikt is geraakt door het arbeidsongeval
- Medische kosten, bijvoorbeeld het eigen risico of kosten voor revalidatie zoals van de fysiotherapeut
- Reiskosten
- Kosten voor hulp in het huishouden of bij het onderhoud van de woning
- Tijdens een ziekenhuisopname gemaakte kosten
Een ongeluk op het werkt gaat iemand niet in de koude kleren zitten. De gevolgen zijn vaak groot, pijnklachten, verdriet en onzekerheid over het verliezen van werk of zelfs psychische klachten. Voor deze schadelijke gevolgen van een arbeidsongeval bestaat er recht op een smartengeldvergoeding.
Hulp van een letselschade jurist
Veel mensen weten niet wat te doen na een ongeluk. Wie kun je aansprakelijk stellen en op welke letselschade vergoeding is er nu recht? Daarnaast steekt u uw energie liever in uw revalidatie. Dan is het fijn dat u het verhalen van letselschade kunt overlaten aan een letselschade jurist.
Bij Wiegersma Letselschade werken alleen maar ervaren en gespecialiseerde letselschade juristen. Wij nemen het gehele letselschadeproces voor u uit handen. Van het aansprakelijk stellen van de werkgever, het opstellen van een schadestaat tot het onderhandelen voor een zo hoog mogelijke schadevergoeding. Ook het melden van een bedrijfsongeval doen wij voor u als dit nodig is.
In de meeste gevallen kunnen wij u geheel kosteloos helpen bij uw letselschade claim. En omdat wij partner zijn van Brugman Letselschade Advocaten, schakelen wij indien nodig ook nog eens kosteloos een letselschade advocaat voor u in. Bijvoorbeeld bij een gerechtelijke procedure omdat de werkgever geen aansprakelijkheid wil erkennen.
Neem voor gratis juridische hulp bij letselschade contact op met een letselschade jurist van ons letselschadebureau. Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.
Onze voordelen
Onze ervaren letselschade juristen staan klaar om u verder te helpen. Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Wilt u liever direct contact? Wacht niet en bel naar 0800 27 84 626.
- Een Gratis intake gesprek met onze juristen
- In heel Nederland te werken, ook bij u in de buurt
- Een persoonlijke aanpak, bij ons bent u geen nummer
Wat klanten van ons vinden!
Ons team van échte letselschade specialisten
Ons team van fantastische specialisten helpen u graag verder met een deskundig advies, ondersteuning en begeleiding waar nodig. Mede dankzij het feit dat wij gezamenlijk dezelfde passie delen, wij gaan simpelweg niet naar ons werk, wij gaan mensen helpen. Dát is het verschil.
Je kunt ons vinden door het hele land
Real estate lawyers specialize handling mortgages
- Dick Ketlaan 2, Wognum
- Robijnstraat 78, Alkmaar
- Donauweg 10, Amsterdam
- P.J. Oudweg 4, Almere
- Mr. B.M. Telderstraat 7, Arnhem
- Koningin Julianaplein 10, Den Haag
- Flight Forum 40, Eindhoven
- Capitool 10, Enschede
- Paterswoldseweg 806, Groningen
- Nieuwe Steen 44, Hoorn
- Boompjes 40, Rotterdam
- Newtonlaan 115, Utrecht